Juve-fans försökte mörda - Juve-fan

De slåss om makten i klacken

FOTBOLL

Inbördeskrig har brutit ut mellan Juventus supportrar. Ultras från olika grupperingar slåss mot varandra.

Tre ultras är nu anklagade för mordförsök på Raffaele De Vaire, 24 år.

Foto: EPA
Här i kurvan på Stadio delle Alpi pågår maktkampen mellan två fraktioner av Juventus-fansen.

Den italienska fotbollsvärlden försöker få grepp om det allt grövre våldet. Förutom att supportrar från olika lag slåss mot varandra måste polisen nu även hantera bråk inom samma klubb. Polisen i Turin har gripit tre Juventusfans som är anklagade för mordförsök - på en annan Juventussupporter.

Tre misstänkta

- De är misstänkta alla tre och alla är tidigare straffade, säger en polis i Turin.

De tre misstänkta är Luca Dardo, 42 år, Massimo Lia, 36 år, och Antonio Corleto, 36 år. Alla bor i Turin och tillhör den grupp av Juve-ultras som kallar sig Drughi. Offret är 24-årige Raffaele De Vaire, även han "juventino". De Vaire tillhör dock den rivaliserande ultrasgruppen Fighters.

- De tre gav sig på honom på grund av maktkampen mellan grupper av ultras, säger en polis till Sportbladet.

Det var natten till fredag som de tre gripna misshandlade och knivhögg De Vaire. Han fick svåra inre skador och opererades under fredagen. Tillståndet beskrivs som allvarligt men stabilt.

Enligt italienska medier är de tre gripna alla straffade tidigare och har ett digert kriminalregister. De har tidigare straffats för misshandel, stöld, olagligt vapeninnehav och narkotikalangning.

- Det är allvarligt att vi se allt fler tungt kriminella som söker sig till fotbollen för att utöva sin makt där och värva unga. De här tre är ett exempel på det, säger en person vid italienska specialpolisen Digos.

Tagit över kurvan

Enligt Digos, som utreder supportervåldet, pågår sen en dryg månad en intensiv kamp mellan Drughi och Fighters om vem som ska ha makten i Curva Scirea på Stadio delle Alpi.

Drughi var för några år sen en av de tyngsta maktfaktorerna bland Juves ultras men upplöstes, bland annat på grund av att flera medlemmar hade problem med rättvisan. Nu har man kommit tillbaka, tagit över Fighters plats i kurvan, plockat ner dess banderoll och satt upp sin egen. Det har lett till bråk och hot.

Under matchen Juventus-Inter hade den nu knivhuggne De Vaire från Fighters hade ett häftigt gräl med några från Drughi. Enligt specialpolisen var det därför han sen knivhöggs.

Jennifer Wegerup