Italien skakat av ny dopningsskandal

Avslöjande i tv: Parmaspelare dopades inför Uefacupfinalen

FOTBOLL

En Parmaspelare som dopar sig på ett hemligt videoband inför en Uefacupfinal.

En Juventusläkare vars nålstick kan kosta Turinklubben flera tunga titlar.

Det handlar mycket om dopning i italienska fotboll just nu.

Bevis på att dopning har varit vanlig inom italiensk fotboll staplas nu på varandra. Under torsdagskvällen visade tv-kanalen RAI hur det italienska landslagets kapten, Fabio Cannavaro, då i Parma, får en spruta innehållande dopningsmedlet neoton inför Uefacupfinalen mot Marseille 1999 (seger 3–0). Neoton är ett medel som innehåller det muskelbyggande medlet kreatin och används under operationer för att skydda hjärtat.

”Vi är en skamfläck”

– Det här är ett bevis på att vi är en skamfläck. Den här kassetten är min och den kommer inte att spridas ut, säger den anonyme spelaren i en hittills hemlig och privat videoinspelning.

Nu får hela Italien se – direkt efter att Parma spelat sin semifinalmatch i Uefacupen mot CSKA Moskva.

Men Parma är inte den enda italienska klubben där det förekommit dopning. Juventus förre läkare Riccardo Agricola dömdes i november för att ha försett spelare med misstänkta dopningspreparat mellan åren 1994 och 1998. Nu har Idrottens skiljedomstol i Lausanne (Cas) bestämt att Juventus inte behöver lämna tillbaka några titlar, trots dopningsdomen mot läkaren.

Juve får behålla titeln

”Användandet av läkemedel som inte uttryckligen är förbjudna enligt idrottens regler är inte detsamma som illegala preparat”, skriver Cas i sin dom.

Därmed får Juventus behålla Champions League-titeln från 1996 och de tre italienska mästerskap som klubben vann under den aktuella perioden.

I alla fall för stunden.

Cas skulle nämligen bara titta på de mediciner som inte uttryckligen var förbjudna. Men Agricola dömdes också för att ha gett spelare bloddopningsmedlet epo, men den delen av domen håller på att överklagas.

Skulle Italiens appellationsdomstol upprätthålla epo-domen mot Agricola kan Juventus titlar åter vara i fara.

TT