Zlatans vän dopad – i tv

Bilderna av Cannavaro skakar fotbollsvärlden

Foto: Scanpix
Cannavaro tar en dos på hemvideon Innehållet – neoton – är egentligen en hjärtmedicin. Den används främst för att behandla oregelbunden hjärtverksamhet under operationer. Det aktiva ämnet är kreatin, som i sig inte är klassat som ett dopningpreparat av internationella dopningsbyrån Wada. Därför kan Fabio Cannavaro heller inte straffas för sitt bruk av substansen. Däremot kan läkaren som försett Cannavaro med ämnet dömas för illegal läkemedelshantering. Dopning med läkemedel som inte är dopningklassade kallas för maskerad dopning. Ofta kombineras dessa preparat. En kombination av neoton och det antidepressiva medlet samyr har en prestationshöjande effekt och hjälper spelarna att återhämta sig efter matcherna.
FOTBOLL

ROM–STOCKHOLM

En spruta i armen – sen springer Fabio Cannavaro ut för att spela Uefa-cup final.

Bilderna på den italienske landslagskaptenen som dopar sig skakar fotbollsvärlden.

Zlatan och Fabio Cannavaro är lagkamrater i Juventus.

Det är den 12 maj 1999.

Parmas trupp befinner sig i Moskva för att spela finalen i Uefa-cupen mot franska Marseille. Före matchen befinner sig flera Parmaspelare på ett stort hotellrum där de bland annat får massage och laddar inför den viktiga matchen. Den då 25–årige Fabio Cannavaro har med sig sin egen videokamera och filmar sig själv och sina lagkamrater.

Plötsligt är det dags för Fabio Cannavaros spruta – som vanligt före match. Kameran rullar fortfarande och Fabio Cannavaro skämtar:

– Kolla vad vi måste göra innan Uefa-cupfinalen. Jag är 25 år gammal och de dödar mig.

Klubbläkaren är inte lika road.

– Filmar du när du får sprutan? Vad depraverat, säger han.

Fabio Cannavaros film visades i natt i diskussionsprogrammet ”Punto e a capo” i statliga Rai 2.

Efteråt följde en debatt där flera representanter för italiensk fotboll och experter på dopningområdet satt med. Bland annat deltog Cannavaros egen advokat Paolo Trofino.

Han var upprörd över att Rai valt att visa bilderna och gav kanalen en skarp varning.

Hjärtmedicin

I diskussion framkom också uppgifter om att medlet, som egentligen är en hjärtmedicin, har använts regelbundet av samtliga klubbläkare i den italienska fotbollen under de senaste tio åren.

Trots att Fabio Cannavaro spelade i Parma när filmen gjordes är det ett dråpslag mot hans nya klubb Juventus, som varit omgärdad av dopingrykten under lång tid.

Nyligen dömdes klubbens före detta läkare Riccardo Agricola till 22 månaders fängelse för att systematiskt ha dopat Juventus spelare under flera år. Ett av ämnena som beslagtogs i razzian mot klubben var just neoton.

Vitaminpreparat

Under rättegången berättade storstjärnan Zinedine Zidane att han regelbundet lurades i olika dopningpreperat under sin tid i klubben.

– De sa att det var vitaminer, sa han i rätten.

Juventus advokat Luigi Chiapero, samme man som fört Zlatans talan i avstängningsmålet tidigare under dagen, satt också med i programmet och fick sitt andra dystra besked under samma dag. I natt satt Juventusledningen i krismöte på grund av de båda händelserna.

– Vi är ledsna, för vissa saker vill vi inte tänka på, säger Juventus klubbdirektör Luciano Moggi till Gazzetta dello sport.

Fransmannen Lilian Thuram, Fabio Cannavaros lagkamrat i Juventus som också spelade ihop med honom i Parma 1999, gick ut och försvarar sin lagkamrat offentligt.

– Han har alltid förmedlat en positiv bild av fotbollen, poängen med det här är bara att förstöra honom, säger Thuram.

Dopningsfall som skakat Italiensk fotboll:

David Tanentsapf, Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM