Juventus är plågat

FOTBOLL

Den stundande stormatchen på San Siro på söndag ger halva Italien magknip.

Milan verkar alltid ha turen på sin sida. Juventus är demoraliserat.

Det är inte särskilt svårt att föreställa sig reaktionerna i Juventus efter Milans minst sagt tursamma seger i Holland på onsdagskvällen.

Bara PSV Eindhoven retar sig mer på Milans fullständigt oförtjänta triumf än Juventus.

Men ni kommer inte att höra ett pip från Juventus.

Efter att klubben satte munkavel på ledningen, spelarna och tränaren tidigare i veckan, har bara några få ord ”hörts” från Turin. De sammanfattar förmodligen ganska väl känslorna i Juventus även i?går.

De första orden var ”Fuck Off” på Zlatans tröja i söndags. De andra var Del Pieros ”vaffan” (samma uttryck på italienska) när han blev utbytt för tjugosjätte gången.

Ingen hade väntat sig någon annan reaktion av Zlatan, som italienarna uppfattar som excentrisk.

Men att Del Piero svor till, har givit upphov till en viss uppståndelse i Italien. Sportjournalisterna fingranskade teves bilder av Alex som lämnar planen och läste på hans läppar. Va? Vaf? Vaffan?? Vaffanculo????!

Bestörtning.

Konspirationsteori gillas

”Pinturicchio” är ju il calcios förebild i självkontroll. Dessutom är han symbolen för det gamla Juve. Det är ingen tillfällighet att han och Juventus vacklar samtidigt. Men vem var det egentligen han bad fara och flyga?

Den mest slående aspekten av slutstriden om ”lo scudetto” är bilden av ett maktlöst och demoraliserat Juventus.

Zlatans avstängning luktar skunk lång väg. Kanske hade han bara oturen att bli upptäckt och straffad just när fotbollsförbundet beslutat att inte ha någon som helst överseende med brutalt uppträdande. Varken från spelarna eller fansen.

Men italienarna föredrar den mer dramatiska tolkningen att hela saken är iscensatt av fotbollsförbundets ordförande och Milans VD Adriano Galliani. Det var tv-bolaget Mediasets kameror som upptäckte Zlatans grepp om Cordobas hals. Mediaset ägs av Silvio Berlusconi, som i sin tur äger Milan. Är ni med?

Inte nog med det. Vem var det som sålde videon med Fabio Cannavaro med sprutan i armvecket till Rai lagom till ligans slutstrid? Även Rai kontrolleras av Berlusconi, eftersom han är premiärminister.

Droppen som fick bägaren att rinna över för Juventus, är att domaren i helgens match mellan Fiorentina och Milan ”hjälpte” Juventus huvudmotståndare på traven genom att neka Fiorentina en straff. Och vem utser domarna? Jo, det gör fotbollsförbundet, där Galliani har makten.

Juventus brukade ha tillräckligt med inflytande för att kunna undvika att hamna i ett sådant här läge.

Men Juventus har förlorat sina patriarker. De mäktiga och karismatiska Fiat-bröderna Agnelli är döda, både två.

Motståndarna plågar Juve

På Milans läktare sitter Italiens premiärminister. På Juventus sitter några unga, okända, rika slynglar, med en krisdrabbad bilfabrik i ryggen. Sånt räknas.

En av dessa Agnelli-slynglar föreslog härförleden att Juventus spelare och chefer borde le lite oftare för att förbättra klubbens image.

Han fick sig ett ”vaffan”, han med.

Men nu tiger Juventus.

Det har sina fördelar att hålla tyst. Nackdelen är att man lämnar fältet öppen för motståndarna.

Och de snackar.

På ett utomordentligt vänligt sätt hugger de kniven i Juventus och vrider om den i såret. Galliani säger att han har det allra hjärtligaste förhållande med Juventus ledning.

Ancelotti sade före semifinalen i Eindhoven att han inte låter matchen mot Juve på söndag påverka hans val av spelare.

Han uppfattar nämligen matchen mot Juve som mindre viktig.

Ancelottis främsta mål är att vinna Champions League.

Billy Costacurta slutligen, betecknar Juventus munkavel som skrattretande. Och han är inte den ende.

Därmed är Juve förödmjukat, nedvärderat och förlöjligat i tre korta uttalanden. Och ur stånd att försvara sig, eftersom de inte får tala.

Förmodligen var detta starkt bidragande till att det snurrade runt i huvudet på Alex Di Piero när han plötsligt föll ur ramen i söndags.

Hans vaffan rymde hela situationen.

Veckans 5 hetaste

Kristina Kappelin skriver krönikor från Italien – varje torsdag

Kristina Kappelin ([email protected])