Drömmål - då blir Zlatan historisk

Juve kopplade greppet om ligan - under tystnad: Vi pratar inte...

1 av 2 | Foto: SCANPIX
HÄR AVGÖRS SUPERMÖTET 29 minuter in i matchen tar sig Del Piero fram på vänsterkanten. Trots hård uppvaktning av Milans Maldini får han till en cykelspark som når en perfekt placerad Trezeguet. Dida lyckas inte mota bort bollen.
FOTBOLL

MILANO

Det var 37 år sen senast.

Nu har Zlatan Ibrahimovic chansen att bli historisk.

Segern över Milan gör att Juventus har guldläge.

Men lagets tystnad utåt fortsätter.

Redan om tre veckor kan Zlatan Ibrahimovic stå som ligavinnare - under sin första säsong i serie A. Bara fem svenskar har tidigare varit med om att vinna italienska ligan och det var 37 år sen senast.

- Nu har Juventus kopplat greppet och till nästa match har man också Ibrahimovic tillbaka. Även om vi nu sett att laget vinner också utan honom, säger förre Juve-stjärnan Gianluca Vialli.

Pressblockad

Zlatan och hans lagkamrater säger däremot ingenting. Efter 1-0-vinsten över Milan kom direkt det oväntade beskedet: Juventus pressblockad fortsätter.

- Vi pratar inte, mumlar Pavel Nedved och slår ut med armarna när Sportbladet frågar om han är glad.

Gianluigi Buffon skakar beklagande på huvudet medan Trezeguet och Del Piero skyndar förbi med sänkta huvuden under de ljusblå Juve-kepsarna. Klubben har bestämt att spelarna inte ska prata - och den linjen gäller för alla; de lycksaliga Juve-fansen fick inte veta hur deras idoler kände efter toppvinsten.

Taktisk seger

-Vi har inget att säga, sa även tränare Fabio Capello, direkt efter slutsignalen, och väckte förvånade kommentarer över att han - och hans spelare - inte var gladare.

Juves seger över Milan var en taktisk seger, men ännu mer en arbetsseger, en vinst i vilja och vrede. Spelarna har slutit sig inåt, i sammanhållning, efter Zlatans avstängning och anklagelserna mot Cannavaro. Det är Juventus mot världen och det står nu klart att klubben kommer att fortsätta den linjen under guldspurten.

-Juventus spelade bra och hade tur. Vi borde haft en straff också, men jag har gratulerat Capello, säger Silvio Berlusconi.

Italiens premiärminister, tillika Milans ägare, ansträngde sig för att le och visa upp en god förlorarmin när han pratade med Capello.

Matchen var Juventus redan från början; Juve spelade smart, disciplinerat och skickligt. Milan pressades bakåt, fick inte igång något eget spel och var helt uddlöst framåt. Sjevtjenko var blek och Milans spelare verkade tävla i att slå felpass. Många hade frågat sig om Del Piero och Trezeuget kunde fylla luckan efter Zlatan. En knapp halvtimme in i matchen kom svaret.

Nära ett mål till

Del Pieros cykelspark som bäddade för Trezeguets nickmål avgjorde matchen.

I andra halvlek skärpte sig Milan men Juve höll emot och Del Piero var med sin ribbträff nära att göra 2-0.

Mer än en timme efter att Collina blåst av matchen lämnade Juve-klacken San Siro. 7000 vitsvarta fans som alla sjöng om ligaguld. Medan de vitsvarta spelarna lämnad Milano i tystnad - en trotsig, triumferade tystnad.

Jennifer Wegerup