Milans problem är Milan

Simon Bank: De ser inte ut som vinnare längre

FOTBOLL

Det känns lite snopet. Var det inte svårare än så här?

Det sargade Juventus kom hem till det sargade Milan, och det räckte med en liten blåsning för att sänka mästarna.

David sänkte Goliat.

Alessandro tog revansch.

Och Zlatan fick scudetton i sin hand.

Paolo Bettini ryckte i den sista stigningen, knäckte allt motstånd och var ensam in på upploppet.

Giro d"Italias första etapp hade, på det sättet, ganska mycket med Serie A att göra. Det som Juventus-supportern Bettini gjorde just som solen sjönk över den kalibriska lilla pärlan Tropea - det hade Juventus gjort en halvtimma tidigare på San Siro.

Milan och Juventus har följt varandra som två legendariska etappcyklister, hela säsongen. Vinter och vår, sida vid sida, över berg och genom spurtsträckor.

I går var resan över.

På San Siro krockade Italiens jättar, i en match så blytungt lastad med förväntan att det knappt gick att andas.

Juventus kom utan Zlatan Ibrahimovic, vilket normalt borde vara ett livshotande sår i en sådan här match - men i går var det en liten brist i jämförelse.

För Milan kom utan hjärta.

Nej, inte så att mästarna inte ville. Självklart ville de utmana Juve. Men de orkade inte, och spelarna som normalt bär laget på sina axlar orkar knappt bära sig själva längre.

Gattuso - den vilsna gnagaren

Jag har trott på Milan hela året - men inte detta Milan.

Clarence Seedorf är just nu blek som en källaralbino, oavsett om han försöker bryta bollar eller passa dem så blir det fel. Gennaro Gattuso springer som en skäggig gnagare i ett ekorrhjul, utan att komma någonstans. Och Andrea Pirlo, geniet, har tappat nyckeln till Milans anfall.

Carlo Ancelotti valde att lita på den uppställning som i vanliga fall är världens bästa fotbollslag, utan att ta hänsyn till att inget varit som vanligt i Milan de senaste veckorna. Han fick betala för sin vägran att satsa på nytt blod (Inzaghi? Ambrosini? Crespo?) i startelvan.

Efter två minuter av årets match gick luften ur matchbollen.

En talande bild för Milans dag.

I början försökte i Rossoneri testa Juventus offsidefälla med ideliga bollar på Sjevtjenko. Bara en gång lyckades han hinna ikapp en, men då var Gigi Buffon ute och styrde bort honom.

Carlo Ancelotti säger att hans spelare inte är så slitna, men jag tror honom inte. Det låter som billigt självbedrägeri.

Milan hängde på repen i Eindhoven, precis som de hängde på repen på San Siro senast.

Och tänk, Juve har knockout-slag även utan Ibrahimovic.

Deras mittfältsspel var överlägset före paus. Tätare, mer aggressivt. Emerson och Appiah gav Pirlo syrebrist, och med en lam Seedorf och Gattusos normala brister hade inte Milan så många uppspelsmöjligheter kvar. Cafú? Han hade en trimmad Zambrotta mot sig.

Medan Milan letade nya lösningar testade Juve en gammal.

Pinturicchio.

Konstnären.

Alessandro Del Piero, och hans geni.

Del Pieros revansch

Anfallet var enkelt, djupledsspel på vänsterkanten mot ett underbemannat Milan-försvar. Collina avvaktade snyggt, och Del Piero fick chansen mot en ensam Gattuso. En dragning, en retur - och så ett inlägg. Ett bicycletainlägg. Ett kontrollerat bicycletainlägg.

David Trezeguet nickade in det, och vilken revansch måste inte det vara för Del Piero?

Den lille har länge varit långt från sitt stora jag. Men han har puttrat på genom hela säsongen. Gjort mål, spelat fram. Och när det verkligen behövdes så var han magnifik, underbar. Inte bara målet - i andra halvlek var han den som höll i boll när de vitsvarta behövde andas som allra mest.

Del Piero sänkte Milan.

Med lite hjälp.

Collina, den store domaren, har ibland fått lite kritik i Italien för att uppfinna situationer som inte finns. I går gjorde han tvärtom. Collina friade i två straffsituationer, som borde gett åtminstone en straff. Dessutom kunde han med lätthet ha delat ut ett par, tre varningar till.

Milan kunde vunnit.

Men de ser inte ut som vinnare längre.

Juventus kan tappa poäng mot Cagliari (Zola) och Parma (Gilardino), det gjorde de på bortaplan. Men Milans problem är inte längre Juventus.

Milans problem är Milan.

Scudetton har redan börjat släppa från de rödsvarta tröjorna, och som laget ser ut idag är det inte ens favorit i Champions League-finalen.

Zlatan Ibrahimovic, däremot, tränar idag med ett lag som är tre matcher från mästerskapet.

Det är bara upploppet kvar.

Fem svenskar har tidigare vunnit Serie A:

Simon Bank