Välkommen bland legenderna, Zlatan

Simon Bank: Den gamla damen har gjort den unge pojken till mästare

FOTBOLL

Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, Gunnar Gren, Nacka Skoglund, Kurre Hamrin.

Välkommen bland legenderna, Zlatan Ibrahimovic.

Den gamla damen har gjort den unge pojken till mästare.

Eller var det tvärtom?

Det var en söndag för urlakade, laddade matcher i Italien. På Stadio Olimpico möttes två romerska lag som gjort upp om resultatet redan i spelargången. I det vårliga Turin blev det inte heller någon match.

På förhand handlade det om att spelare som kom tillbaka.

Gigi Buffon, Lilian Thuram och Fabio Cannavaro mötte sina gamla lagkamrater. Och Zlatan var tillbaka bland sina nya.

Parma A mot Parma B.

Trist nog såg det ut så på planen också.

Sänkte planen med en blåsning

Pietro Carmignani står med ryggen mot väggen, och på taktiktavlan ritar han upp tio spelare runt eget straffområde. Defensivt, både taktiskt och psykologiskt, en matchplan värdig en gammal målvakt som Carmignani. Juventus sänkte planen med en blåsning.

Det tog inte ens tio minuter.

Alessandro Del Piero och Zlatan Ibrahimovic fungerar numera väldigt fint tillsammans. Antingen rör de sig mot kanterna för tidiga uppspel, och låter Nedved eller Camoranesi kasta sig i djupled centralt - eller så stannar de i straffområdet medan Zambrotta eller Camoranesi trampar runt på kanten.

Del Piero nickade in 1-0 på en frispark.

Det var fint, men försvarsspelet var så pinsamt att om jag hette Sebastien Frey så skulle jag ha löst biljett till Manchester eller London redan före paus.

Istället stod han kvar och såg Zlatan skalla in tvåan.

Något som glänser

Fantastisk spelare, Zlatan.

Efter tre veckor var han tillbaka i laget, och även när han inte glänser - som igår - så är det något glänsande över honom.

En konstant möjlighet, något att tro på.

Målet i går var en uppvisning i fysik, men lika mycket ett bevis på att han fortfarande utvecklas. Zlatan Ibrahimovic största lärdomar i år finns i huvudspelet och den taktiska intelligensen, de områden där han haft sina största brister.

Han kan fortfarande bli bättre, smartare, mognare.

Mästare är han redan.

För tre år sedan blev han holländsk mästare med Ajax, då gjorde han sex mål på 24 matcher i en svag liga.

Nu blir han italiensk mästare med Juventus, med ett dubbelt så bra målsnitt i en dubbelt så bra liga.

Zlatan hade aldrig vunnit scudetton utan Juventus - det är en truism.

Juventus hade aldrig vunnit scudetton utan Zlatan - det är enormt stort bara att skriva det.

La Vecchia Signora, den gamla damen, leder Serie A med fem poäng och två omgångar kvar. De enda som jagar är ett tröttkört lag som redan gett upp. Juventus vinner ligan med en smal trupp och en målspruta (Trezeguet) som träffat naprapaten oftare än målet.

Säsongen hade så lätt kunnat sluta med kris.

Men Capello behöll lugnet, Juventus behöll tron - och i allt det där har Zlatan Ibrahimovic haft en väldigt stor del. Det var inte självklart för alla att Capello skulle satsa för fullt på Ibrahimovic, en spelare med ett väldigt begränsat målfacit från Eredivisie.

Men Capello tvekade inte, och Zlatan har betalat tillbaka varje liten cent han satsat.

Nu blir han mästare. Campione.

Ung - men i en unik skara

Bara fem svenskar har blivit det i Italien förut, och i modern fotbollshistoria är det väldigt få blågula som spelat en tung roll i ett mästarlag i en stor liga. Glenn Hysén gjorde det i Liverpool (1990), Anders Limpar i Arsenal (1991), Jesper Blomqvist i Manchester United (1999), Patrik Andersson i Bayern München (2001) och Fredrik Ljungberg i Arsenal (2002 och 2004).

Zlatan är bara 23 år, och på väg att bli större än dem alla.

Ronaldo gjorde 25 mål under sin debutsäsong i Italien, Sjevtjenko gjorde 24. Zlatan har gjort 16 så här långt, han har skaffat sig ett rykte som mer än en supertalang - och han vet att det fortfarande finns mer att lära sig.

På söndag firar Juve guldet på Armando Picchi i Livorno.

Ett fint slut på en imponerande säsong.

Men för Zlatan Ibrahimovic är det bara början.

Apropå fina slut: Vilket vackert ögonblick det var när Ciro Ferrara, den neapolitanske eleganten, byttes in för att ta emot Delle Alpis kärlek igår.

Det var hans 500:e match i Serie A, efter sju titlar är en enorm karriär över. Den 9 juni hyllas Ferrara med en uppvisningsmatch på San Paolo i Neapel, mellan hans två klubbar. Tack för minnena.

Den sanslösa dramatiken i England slutade med att Southampton åkte ur efter 27 år.

Det är inte särskilt synd om dem.

Ett lag utan ledartyper vek ner sig när det började blåsa kallt, och den ende svensk som saknades var Michael Svensson. Han hade kunnat rädda laget kvar.

Tröst för tigerhjärtan:

Det var bara ett mål ifrån att Portsmouth hade avgjort Southamptons öde. Vilket hån hade inte d e t varit?

I Frankrike är gamla fina Bordeaux illa ute igen efter förnedringen mot Lyon igår. Skönt då att man kan lita på gamle gangstern Cyril Rool. Mannen som fått fans att bära t-shirts med texten "Sex and drugs and Cyril Rool" fick rött kort igår.

För 19:e gången.

En annan fin, gammal fransman sprutade champagne på Copacabana i går. Frankrike vann VM i strandfotboll, ledda av Eric Cantona.

Det var, på det viset också, en dålig dag för en del Crystal Palace-fans.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM