– En skam för italiensk fotboll

Fans och media: Rom-derbyt var riggat

FOTBOLL

LONDON

Fansen rasar och kräver pengarna tillbaka.

Konspirationsteorierna duggar tätt.

Allt fler hävdar nu att Rom-derbyt var uppgjort.

Redan under matchen började buropen och visslingarna. När 0–0 mellan Roma och Lazio var ett faktum växte viskingarna om en uppgjord match till rop.

­ Det är en skam för italiensk fotboll, anser krönikören Roberto Renga.

Den händelselösa matchen mellan de två Rom-lagen, som för bara några år sen var topplag men nu slåss för att slippa nedflyttning, väcker misstankar.

Många tror att båda lagen var nöjda med en poäng. Tusentals fans kräver nu biljettpengarna tillbaka via Codacons. Den italienska konsumentföreningen skriver i ett pressmeddelande att matchen var ”underlig” och kräver att man agerar från den italienska börsens sida då både Roma och Lazio är börsnoterade och aktiekurserna påverkas av resultaten. Även folk som spelat på matchen protesterar.

Tränaren förnekar

Både Romas tränare Bruno Conti och Lazios profil Paolo Di Canio förnekar att matchen var uppgjord.

– Vi spelade för att vinna, säger Conti.

Samtidigt är de italienska medierna inte nådiga i sin kritik. Fränast av alla är Rom-tidningen Il Messaggero som skriver ”Roma-Lazio 0–0. Aldrig mer” i krigsrubriker. Alla tidningens skribenter är överens om att matchen troligen var uppgjord och en skam.

”Det finns en gräns”

”Den italienska fotbollen är den som de senaste åren utsatts för skandaler som ingen kunnat förutse: svarta pengar, dopning, falska pass, olaglig vadslagning, uppgjorda matcher och uppblåsta bokslut. Men det finns en gräns för allt och den går vid derbyt: det ska respekteras”, skriver Messaggeros Roberto Regna.

För många av Romas och Lazios fans betyder det mer att slå ärkerivalen i derbyt än hur det går i ligan. Rubriken i Messaggero ”Det hade varit bättre att åka ur” säger allt.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM