”Lo Scudetto” blir Zlatans bekräftelse

Kristina Kappelin: ”En religion – inte en spelare”

FOTBOLL

"Lo scudetto" är fortfarande inte matematiskt hemma.

Men nästan.

Turin bara väntar på Zlatans ligaseger.

Juventus hemstad håller andan. Om Milan vinner sin match mot Palermo i morgon och Juventus spelar oavgjort eller förlorar mot Livorno på söndag, blir det en rysare ända till den 29 maj.

Men om Milan förlorar eller spelar oavgjort på San Siro på fredag, är Juventus seger ett faktum.

SCUDETTO på fredag?

Ni kan förmodligen föreställa er stämningen i Turin.

Tiden står liksom still. Himlen är grå, regnet hänger i luften. Överallt öppnar sig jättelika kratrar i marken, där staden förbereder något epokgörande bygge inför Vinterolympiaden nästa år. Folk står och tittar ner i groparna som spåkvinnor i kaffesump, spanande efter svaret på fotbollsgåtan.

Stämningen blir ännu konstigare av klubbens oförklarligt utdragna "silenzio stampa". ("Presstystnad" har blivit en galopperande farsot i ligan. Först Juventus. Sedan Roma och Lazio. Nu även Fiorentina och Chievo. Var ska detta sluta?)

Fortfarande kommer inte ett ord över spelarnas, tränarens eller ledningens läppar. De enda som talar är de kyliga herrarna i finansbolaget Ifil, som dementerar att Fiat-familjen Agnelli har planer på att sälja klubben.

Kaddaffi köper Juventus?

Det är rykten i omlopp. Malcolm Glazers fientliga övertag av Manchester United har fått investerarna på Milanobörsen att intressera sig för Juventus. Kursen stiger spikrakt uppåt.

Det sägs att Juventus klubbdirektör Luciano Moggi och överste Kaddaffis son vill köpa klubben. Den libyska statens investeringsbolag Lafico är redan stor aktieägare i Juventus.

Moggi är en riktig haj. Hans son sitter i ledningen för Italiens största fotbollsagent Gea, som har gjort rent hus på den italienska marknaden och agerar som en monopolist.

Chattande "tifosi" har delade meningar. Många undviker ämnet "scudetto" på grund av skrock och kastar sig in i ägardebatten. Vissa skulle gärna se ett skifte, eftersom de tycker att huvudägarna investerar för lite. Juventus har just låtit förstå att klubben måste sälja spelare, för att kunna köpa nya till nästa säsong.

Vad de inte fattar är att Juventus blir en klubb som alla andra, om familjen Agnelli drar sig ur.

Förhoppningsvis är försäljningsrykten falska.

"La vecchia Signora" måste behålla sin klass och särställning nu, när Sveriges fotbollsgud vinner ständigt mer respekt. Zlatan Ibrahimovic uppfattas redan som Juventus nya symbol, den bäste spelaren i Italiens historiskt bästa lag. Efter en enda säsong!

Ibras ande vilar över Turin

"I tifosi" kallar honom "en religion, inte en spelare" och kvinnliga supportrar frågar ständigt om han är tillsammans med någon.

Men Zlatan den Store är en gäckande skugga, denna kyliga regniga majdag i Turin. Hans ande vilar över stan, men hans skepnad är osynlig. Jag går till hans stamlokus vid Porta Nuova, men han är inte där.

Den senaste veckan har hans familj varit nere, berättar kyparen. Mamma, pappa och en "liten blondin" som kyparen tar för givet är Zlatans flamma.

I vanliga fall brukar Zlatan komma till restaurangen med Appiah och Blasi. Och han är så trevlig och vänlig och skriver autografer och äter rigatoni all"arrabbiata och omeletter i långa banor. Och så tiramisù till efterrätt. Alltid.

Han är hungrig, den goda Ibrahimovic. Ingen önskar den här ligasegern hetare än han. Många av spelarna har redan vunnit flera scudetti med Juventus. Deras sanna mål var Champions League, men det smög sig.

För Zlatan är det annorlunda.

Ligasegern blir bekräftelsen och beviset på hans fantastiska debut i italiensk fotboll.

Om den kommer.

VECKANS 5 HETASTE

VECKANS KALLASTE

Kristina Kappelin