Zlatan italiensk ligamästare i kavaj

Fest i Turin efter Milans genomklappning

1 av 3 | Foto: Bildbyrån/Arkiv
Guldpojke. Zlatan Ibrahimovic och Juventus firade ligatiteln i kväll. Milans 3–3 mot Palermo räckte för att ”Juve” skulle säkra Serie A-guldet.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic är italiensk ligamästare.

I kväll blev han den sjätte svensken att få vinna ”lo scudetto”.

Efter Milans genomklappning hemma mot Palermo kunde Juventus fira ligaguldet i kavaj.

– Ett stort grattis till Juventus, de har haft en stor säsong, säger Milan-anfallaren Hernan Crespo.

Förutsättningarna inför kvällsmatchen mellan Milan och Palermo var kristallklara:

Skulle Milan tappa poäng mot Palermo kunde Juventus fira ännu en ligatitel i klubbens segerrika historia, trots att ”Den gamla damen" – som klubben kallas i Italien – har två matcher kvar av säsongen.

Milan-tränaren Carlo Ancelotti valde med tanke på klubbens Champions League-final mot Liverpool nästa onsdag att vila större delen av den ordinarie startelvan, namn som Dida, Stam, Nesta, Maldini, Ambrosini, Pirlo, Seedorf, Kaka och Sjevtjenko ställdes över – men istället visade ett helt gäng andra stora fotbollsnamn att de vill in i laget till festen i Istanbul.

Danske Tomasson, Hernan Crespo, Serginho och Rui Costa bjöd på sprakande fotbollsunderhållning – inledningsvis. Serginho gav rödsvarta Milan ledningen redan i den sjätte minuten och inte ens ett snyggt självmål av Alessandro Costacurta bara minuten senare störde det massiva Milan-trycket.

Ytterligare två hemmamål inför 61 000 på San Siro såg ut att ha säkrat tre poäng och därmed skjuta upp Juventus guldfirande.

Serginho ökade till 2–1 i 16:e minuten.

Jon Dahl Tomassons smällde med en snygg halvvolley dit 3–1 i 32:a.

Vändningen som ingen riktigt trodde på kom sent i andra. Luca Toni reducerade till 2–3 på straff (på andra försöket, efter att domaren krävt en omslagning) och Simone Barone kvitterade bara två minuter senare.

– Jag är arg för vi förtjänade att vinna. Det var ingen straff, men det domslutet öppnade matchen igen, säger Ancelotti.

Slutsignalen – efter drygt tre minuters övertid – tystade San Siro.

Slutsignalen – efter drygt tre minuters övertid – utlöste fotbollsguldfnatt i Turin.

Juventus 28:e ligaguld var säkrat och en stor orsak till all glädje stavas Zlatan Ibrahimovic – Rosengårds export till den stora fotbollsvärlden – som nu är den sjätte svensken att vinna ”lo scudetto”, och som nu har skrivit in sig bland legendarer som Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, Lennart ”Nacka” Skoglund, Gunnar Gren och Kurre Hamrin.

Svenskarna som vunnit serie A

Juventus FC

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM