Rekordjämnt

Nio lag riskerar åka ur Serie A

FOTBOLL

En omgång kvar, och hela nio lag riskerar att tvingas följa med Atalanta ur Serie A.

- Det har aldrig varit så många lag inblandade i bottenstriden tidigare, säger italienske journalisten Paolo Menicucci till Sportbladet.

Foto: GETTY IMAGES
RYSAREN Parmas Gilardino och Sienas Tudor kan inrikta sig på en rekordjämn sista omgång. Hela NIO lag kan åka ur serie A.

Juventus har vunnit ligan, Milan är klar tvåa, Inter har tagit den tredje Champions League-platsen. Inför den sista omgången i Serie A riktas därför det största intresset mot bottenstriden, där gamla storklubbar som Lazio och Fiorentina riskerar att åka ur.

Roma var illa ute, men tack vare gårdagens bortaseger mot Atalanta så har de nu klarat kontraktet.

- Inte så konstigt att Lazio och Fiorentina ligger där de ligger. Fiorentina har ett jättebra anfall, men försvaret läcker som ett såll. Och Lazio har inget bra lag. Egentligen är det bara överraskande att Roma ligger så långt ner. De har ett bra lag, men har tvingats byta tränare fyra gånger under säsongen, och har nu Bruno Conti som aldrig tränat ett lag i Serie A tidigare..., säger Paolo Menicucci.

Bara tre lag åker ur

Han är bosatt i Milano, och följer den italienska fotbollen för Uefa.com och engelska The Guardians räkning. Hans förklaring till att så många lag är inblandat i Serie A är ganska enkel.

- Det nya för i år är ju att bara tre lag, i stället för fyra, åker ur, och många klubbar trodde att det skulle bli enkelt att klara sig. I den ekonomiska krisens fotspår tog de därför det lugnt på transfermarknaden och trodde att tre "skitlag" skulle de alltid lyckas få bakom sig i tabellen.

Atalanta klara

Efter gårdagens förlust mot Roma är Atalanta definitivt klart för nedflyttning. Fiorentina ligger näst sist, och måste nu ha hjälp av andra lag för att klara sig kvar.

Seger hemma mot bottenkollegan Brescia i sista omgången är en bit på väg, men det krävs också att något av lagen Siena, Parma och Bologna förlorar, för att Fiorentina ska klättra över strecket.

Intressant match i Bologna, där hemmalaget tar emot Sampdoria. Genua-laget måste vinna för att ha chansen att ta den fjärde Champions League-platsen. Vinner de kan de dessutom kicka ner Bologna i Serie B, säkerligen en skön revansch från den säsongen i slutet av 1990-talet då just Bologna skickade ner Sampdoria i andradivisionen i säsongens sista match.

Straff i slutminten

I en match som många misstänkte var uppgjord och skulle sluta oavgjort stod det länge 1-1, innan domaren gav Bologna en straff i slutminuten. Fram steg säkre Klas Ingesson, och några sekunder senare var Sampdoria degraderat till Serie B.

Revansch för "Doria" på söndag?

Söndag 29 maj

Bottenlagens matcher:

Tabellen i dag

Dom här riskerar åka ur

Botten- striden

Henrik Lundgren