”Om jag verkligen gett Mihajlovic en dansk skalle, skulle han inte kommit på fötter igen – det kan jag lova dig”

Sportbladets Kristina Kappelin rapporterar - här är Zlatans möte med pressen ord för ord

Foto: SCANPIX
mötte media i går Under presskonferensen i Turin i går fick Zlatan bland annat svara på frågor om incidenten med Mihajlovic i våras.
FOTBOLL

TURIN

- Det känns fantastiskt att ha vunnit ligan efter bara en säsong! Jag utvecklas hela tiden och känner att jag kan göra mycket mer.

Zlatan är lycklig efter sitt första succé-år med Juventus i Italien.

Och han har höga förhoppningar för landslaget 2006.

Foto: BILDBYRÅN
Nu har Juventus slutit fred med media och i går fick journalister prata med de italienska mästarna. Zlatan hade en hel del att berätta om sitt första år i Italien.

Efter den senaste tidens spänningar och "silenzio stampa", har Juventus på allvar slutit fred med massmedierna. I går var träningen öppen för både "tifosi" och journalister och Zlatan var utvald att tala med italiensk och svensk press.

En bra stund efter träningen kommer en lite spänd Zlatan till sponsorplanket där bland andra några svenska tv-bolag väntar.

Hur sammanfattar du ditt första åt i Italien?

- Det har varit fantastiskt. Vi vann ligan. Om du kollar på Milan, så ser du att de spelar bra men de vann ingenting. Att vinna ligan första året, det känns fantastiskt, faktiskt.

Hur mycket är din förtjänst?

- Jag har spelat mycket, jag känner att jag har fått mycket ansvar. Jag har spelat hela säsongen så förmodligen har jag en liten del. Vi har spelat bra som lag och har varit väl organiserade.

Vill inte prata om Real

Är det sant att Real Madrid har lagt ett bud på dig?

- Det får du ta med klubben och de andra som har med det att göra. Jag har kontrakt med Juventus och jag mår bra här. Jag har tre år kvar i Juventus och allt är på topp.

Hur känns det att vara värd 650 miljoner?

- Ingen aning. Det är inte jag som sätter det värdet.

Zlatan, det är många som menar att Juve aldrig hade vunnit om det inte hade varit för dig.

- Det är kul. Jag tar det som en komplimang. Man har fått spela mycket. Man har gjort mycket i år, men man får ju "credit" tillbaka. Man vinner ligan och det betyder kanske inte mest, för Champions League är ju större, men i år vann vi ligan i alla fall. Milan var rankade högre än vi, men de vann ingenting. Jag tycker synd om dem.

Vad kan bli bättre nästa år?

- Jag känner att jag utvecklas hela tiden och att jag kan göra mycket mer. Jag har gjort 16 mål under mitt första år i Italien och jag känner mig viktig.

- Jag tror att det här laget kan gå ännu längre. I år hade vi fem nya spelare och alla smälte in perfekt och vi vann ligan. Föreställ er hur det blir nästa år, när vi känner varandra bättre.

Landslaget har respekt

Hur trivs du i Turin?

- Jo, det är bra. Jag håller på att fixa med hus och så. Allting faller på plats. Jag tar lektioner i italienska och lär mig något nytt varje dag.

Hur ser du på landslaget framöver?

- Vi har ett kval att gå igenom och det ser bra ut. Även landslaget har utvecklats mycket. Jag känner att vi kan ge mer och folk i Europa har fått mer respekt för oss och även ute i världen. Vi blir bara bättre och bättre. Man ska inte bara titta på mig och Henke och Ljungberg. Hela laget är bra. Vi har många ungdomar som har kommit fram nu.

Vad ska du göra på din semester?

- Jag ska försöka vila lite och njuta av min ledighet.

Vad säger du om finalen i Champions League?

- Om man håller på att vinna en match med 3-0 och sedan förlorar, då har man inte förtjänat att vinna.

Är du besviken över att det inte gick bra för Juventus i Champions League?

- Det blir vårt mål nästa år.

Hade du väntat dig att bli så populär bland "i tifosi" så fort?

- Supportrarna i Italien är helt fanatiska för sina lag och det gillar jag. De muntrar upp en och man spelar för dem och de hejar på en och man ger dem någonting tillbaka. I år gav vi dem ligan. Nästa år ger vi dem mer.

Vad säger du om massmedierna?

- Man har ögon på sig och det är bara bra. Man kör på, det här tillhör jobbet. Det är kul när jag är i Italien, men i Sverige känns det inte som jag får någonting tillbaka av journalisterna. De är amatörer.

Blir mer avslappnad

Nu lämnar Zlatan tv-kamerorna och går in i den lilla låga byggnaden där Juventus håller sina presskonferenser. Efter tv är det pressens tur. Det är nästan bara italienska journalister närvarande. Zlatan verkar väldigt avslappnad och ler ofta.

Tror du att du kommer att vinna Guldbollen?

- Jag tänker inte på det. Det viktiga är laget. Om man spelar bra i laget, så kommer Guldbollen av sig själv.

De italienska journalisterna tar upp frågan om Zlatans uppträdande på plan. "Ibra" verkar inte besvärad av frågorna. Italienarna är bra på att linda in problemet och får uppriktiga svar på sina frågor.

Du blev ganska hårt kritiserad när du gav Cordova en "slips" i matchen mot Inter och sedan blev avstängd i tre matcher.

- I den situationen var det inte rättvist att jag blev avstängd. Jag erkänner gärna att jag var lite irriterad i den matchen. Han trampade mig på foten och jag reagerade som jag gjorde för att det gjorde ont. Domaren gav mig två extra dagar, det gick som det gick. Men till slut spelade mitt lag ännu bättre tack vare den händelsen.

Nu kommer italienarna in på sina älskade konspirationsteorier.

Var det inte i själva verket Juventus som disciplinnämnden var ute efter, inte Zlatan, frågar någon.

Zlatan är avväpnande rättfram.

- Nej, i fotboll kan allting hända. Jag tror inte att den ville åt Juventus.

Nu säger en journalist på ett mycket sirligt sätt att Zlatan ibland uppträder "inte direkt elakt" men lite hetlevrat på planen.

Zlatan ler ett brett leende.

- Jag är en känslosam spelare. Jag tycker om att vinna, jag gillar inte att förlora. Och alla reagerar om någon annan gör något dumt. De säger att jag skallade Mihajlovic. Men om jag verkligen hade gett honom en dansk skalle, då skulle han inte ha kunnat komma på fötter igen, det kan jag lova dig.

Självförtroendet imponerar

Är det det där med dansk skalle som har gjort att du är så arg på svenska medier?, frågar en svensk journalist.

- Nej, jag tog bara upp det som exempel. Det funkar inte i största allmänhet. När jag gör någonting som är bra, försöker journalisterna bara ta ner mig. Här är det en annan sak. Journalisterna skriver det de ska, de är proffs.

Italienarna är fascinerade över Zlatans enorma självförtroende.

Är det sant att du gick in i omklädningsrummet och sa: "Jag är Ibrahimovic, vad är ni för några?"

- Nej, det är det inte. De som känner mig vet att jag står med båda fötterna stadigt på jorden. När Luciano Moggi (Juventus chef) gjorde upp affären sa jag att jag ska visa vad jag går för. Jag vann ligan.

Är du världens bästa striker?

- Nej, det finns massor av olika strikers i världen. Själv gillar jag sådana spelare som Ronaldo, Henry och Ronaldinho. De gör inte bara mål utan spelar bra fotboll också.

När ska du börja hålla presskonferens på italienska?

(Zlatan svarar på bruten italienska):

- Jag kan tala lite italienska, men jag tror inte att du förstår mig. Jag tar två lektioner i veckan.

Det går framåt med italienskan, långsamt men säkert, piano, piano.

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM