Zlatans agent riskerar straff

Nu vill Uefa ta krafttag mot agenternas bluffmetoder

FOTBOLL

Nu ska Uefa rensa upp i agentträsket.

Vd:n Lars-Christer Olsson riktar bland annat kritik mot agenter som likt Zlatans Mino Raiola bluffar.

– Det skadar förtroendet för fotbollen, säger Olsson till Sportbladet.

Foto: Fabrice Coffrini
Samarbete Lars-Christer Olsson, vd i Uefa, säger att det förekommer många ”konstigheter” i agentverksamheten. Nu jobbar de med frågan tillsammans med Fifa.

De mäktiga fotbollsförbunden Uefa (europeiska) och Fifa (internationella) jobbar tillsammans med frågan. En arbetsgrupp är tillsatt och i höst ska ett konkret förslag ligga på bordet.

Det finns redan i dag ett gemensamt reglemente som alla licensierade agenter förbinder sig att följa. Problemet är, menar Lars-Christer Olsson, att reglementet tillämpas olika i olika länder beroende på hur lokala lagstiftningen ser ut.

– Målsättning är ett riktigt reglemente som fungerar i praktiken ­ det gör inte det nuvarande. Svårigheten är att träffa en politisk överenskommelse mellan många olika länder, säger Olsson.

Frågan väcktes ursprungligen av ett antal europeiska klubbar och ligor som tröttnat på att allt större pengasummor hamnar i agenternas fickor.

Konstigheter

­ Det är våra klubbar och ligor som bett oss se över hela agentverksamheten eftersom det förekommer väldigt mycket konstigheter, säger Lars-Christer Olsson.

Ett bekymmer är när två agenter från samma firma är involverade i samma affär. Den ene representerar köpande klubb och har fått i uppdrag att hitta en ny mittfältare. Han ”råkar” hitta en mittfältare som hans kompanjon representerar. Agenternas firma får sedan dubbelt betalt.

– Vi har till och med fall där en agent haft flera klienter i samma affär, berättar Lars-Christer Olsson.

Ämnet aktualiserades nyligen då Zlatan Ibrahimovic agent, italienaren Mino Raiola, spred uppgifter via media som sedan visade sig falska. Uttalandet till Göteborgs-Posten om Real Madrids rekordbud på Zlatan spreds på ett dygn över hela världen.

Mino Raiola har ännu inte kommenterat bluffen men det kan ha varit ett försök att höja Ibrahimovic marknadsvärde inför stundande löneförhandling med Juventus. En annan förklaring är att Raiola ville få ut sitt eget namn i syfte att locka spelare.

Stort problem

– Jag har bara läst om detta i tidningarna och kan inte uttala mig i det enskilda fallet, säger Lars-Christer Olsson.

– Men om en agent sprider lögner för egen vinning skadar det naturligtvis fotbollen.

Är det ett stort problem?

– Ja, det tycker jag. Ett förtroendeproblem.

Riskerar Raiola bestraffning?

– Det kan han göra under förutsättning att han blir anmäld. Fifa kan i så fall vidta disciplinära åtgärder.

Bosse Lundquist, ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef), välkomnar den tillsatta arbetsgruppen.

– Det låter alldeles utmärkt. På många sätt fungerar det inte alls i dag. Även om de problem vi har i Sverige närmast kan beskrivas som krusningar på vattenytan i en jämförelse, så blir det mer och mer internationellt här också, säger Lundquist.

Fotnot: Sportbladet har sökt Mino Raiola men utan framgång.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM