van Basten hyllar sin ”arvtagare”

FOTBOLL

Marco Van Basten är senast i raden att hylla Zlatan Ibrahimovic.

Holländaren, som är tidernas kanske bästa utlänning i Serie A, ser "Ibra" som sin arvtagare.

- De som jämför Zlatan med mig gör helt rätt, säger Van Basten.

Foto: KRISTER HALVARS
Marco van Basten.

I kväll möts jättarna Holland och Italien i en träningslandskamp. Marco Van Basten, som numera är holländsk förbundskapten, är en levande legend i Italien efter sina framgångsrika år i Milan på 90-talet. I en stor intervju i tidningen La Stampa inför matchen kommer samtalet in på Zlatan Ibrahimovic.

- De som jämför honom med mig gör helt rätt. Svensken är fortfarande ung, fysiskt stark och intelligent ute på plan. Och han vet hur man gör mål, det är en fundamental egenskap, i synnerhet i Italien, säger Marco Van Basten.

Att få beröm av Van Basten är en stor ära.

- Det är viktigt beröm, Van Bastens ord väger tungt. Marco är fortfarande en stor hjälte. Inte bara bland Milan-fansen utan i hela Italien, säger Marina Salvetti, reporter på Turin-baserade Tuttosport.

Såg på video

Likheterna mellan de två anfallsstjärnorna är många. Fabio Capello avslöjade tidigare att han visat Zlatan mängder av videosekvenser på gamla Van Basten-mål. Ordern var "se, studera och lär".

Den italienska pressen jämför ofta de två superstjärnorna. Efter matchen mot Rapid Wien för en dryg månad sedan skrev Gazzetta dello Sport:

- Zlatan är inte normal. Han är en sorts ZlaBasten, hela tiden närmare den store Marco.

Det tycker alltså även Marco själv.

David Tanentsapf