Hatmatchen

Romas tränare rädd efter ordkriget: Det här kan bli farligt

FOTBOLL

Spelarna har ägnat hela veckan åt att bygga upp hatstämningen.

Värst av alla är Roma-backen Leandro Cufré, som uppmanar lagets supportrar att gå till fysisk attack mot Zlatan och hans lagkamrater i samband med kvällens match.

– Det ska vara så. Vi står på fansens sida, säger han.

Zlatan Ibrahimovic är den senaste i raden av spelare att ge sig in i pajkastningen. I en stor intervju med tidningen Tuttosport sågar han Roma inför mötet, och jämför storlaget med en av seriens nykomlingar.

– Att möta Roma är som att möta Ascoli. Det finns inga lätta matcher i Italien, men jag kommer i alla fall inte att ligga sömnlös i natt, säger han.

Förolämpningar

Men ”Ibras” hånfulla uttalande är bara en droppe i det hav av grova förolämpningar som kastats klubbarna emellan. Romas argentinske back Leandro Cufré gjorde bort sig ordentligt redan när lagen möttes förra säsongen, när han smällde till Alessandro Del Piero i ansiktet ute på plan. Cufré förklarar att han inte är ångerfull.

– Det är jag inte, nej. Jag förstår inte varför ingen frågar honom om han ångrar sig för vad han gjorde först.

När lagen möttes i Rom förra gången blev Juventus spelarbuss attackerad av Roma-fans, som bombarderade laget med stenar och andra föremål när de anlände till Olimpico. Cufré hoppas på ett liknande välkomnande i år.

– Det ska vara så. Vi står på fansens sida, förklarar han.

Ingen riktig man

Objektet för de grövsta påhoppen är Juventus-tränaren Fabio Capello, som kom till klubben från just Roma. Med sig tog han dessutom mittfältaren Emerson, en av lagets stjärnspelare, och i Rom har varken spelarna eller publiken glömt. Francesco Totti höll inte igen när han gick till ursinnig attack mot sin gamle ”mister”.

– Jag kommer aldrig att spela för Capello igen. Han är ingen riktig man, säger lagkaptenen.

Capello besvarade i går Tottis påhopp som en äkta gentleman.

– Jag önskar Totti och hans fru Ilary all lycka med deras nyfödda son Cristian, var tränarens replik.

Men alla tar inte bråket med samma ro. Mötet är redan på förhand en högriskmatch och Roma-fansen är ökända för sitt våldsamma uppträdande. Kvällens domare Gianluca Paparesta är samme man som dömde Rom-derbyt för en knapp månad sedan. Den matchen slutade med att Paparesta fick bandageras om efter att ha fått ett mynt i huvudet av de röda supportrarna. Roma-tränaren Luciano Spaletti vädjade i går till samtliga att tona ner bråket.

– Vi får inte röra upp känslorna för mycket. Det kan bli farligt för alla, säger han.

David Tanentsapf