Zlatan kung i italienska medier

”Magiskt mest använda ordet”

Zlatan fick stora rubriker i gårdagens tidningar – främst i Italien men även i övriga delar av Europa.
FOTBOLL

I världspressen hamnade han i skuggan av Ronaldinho – men i Italien är Zlatan kung.

”Ibra” var det stora samtalsämnet och prydde omslaget på de flesta av landets stora tidningar efter sitt fantastiska mål.

– Magiskt måste vara det mest använda ordet i Italien i dag, säger Marina Salvetti, Juventus-reporter på tidningen Tuttosport.

Foto: Getty
Magikern Zlatan har just klackat bollen över Romas försvarare Kuffour och själv ryckt förbi, sekunder senare gör han 2–0 för sitt Juventus.

Zlatan Ibrahimovic pryder förstasidan i ansedda Gazzetta dello Sport. Rubriken är ”Magica Juve”, magiska Juventus, och ”Ibras” målgest med armarna åt sidorna beskrivs som ”den vinnande flygturen”. Tidningen ägnar fem sidor åt matchen och Zlatan hyllas med stora ord i samtliga rubriker på de första tre.

”Hans mål som avgjorde matchen var en dödlig cocktail av fysisk kraft och högsta tänkbara klass”, skriver tidningen.

Fabio Capello fortsätter att lovorda sin anfallare.

– Zlatan är en stor målskytt och livsfarlig för motståndarna. I straffområdet finns han på rätt plats vid rätt tillfälle.

”Svensken förtrollar”

I Tuttosport och Corriere dello Sport, de andra viktiga sporttidningarna, hyllas svensken på samma sätt.

Tuttosport skriver att ”svensken förtrollar med ett mål av sällan skådad skönhet”. Corriere kallar ”Ibra” för ett fenomen, och ger honom högst betyg av alla spelare på plan.

– Alla pratar om ”Ibras” mål, och hans prestation jämförs med den Ronaldinho gjorde i Spanien. Det är de stora artisternas dag. Magiskt måste vara det mest använda ordet i Italien, säger Marina Salvetti på Tuttosport.

Pryder förstasidan

”Ibra” hyllas även i de vanliga dagstidningarna. I Corriere della Sera beskrivs hans prestation som ”cappolavoro”, ett ord italienarna använder för att beskriva någonting som är fullständigt magnifikt, ett rent mästerverk. Och i La Stampa, en tidning som normalt koncentrerar sig på politik, är det Zlatan som pryder förstasidan.

I natt hyllades ”Ibras” mål av landets mest ansedda fotbollsexperter i tv-programmen La domenica sportiva och Controcampo.

David Tanentsapf