Hela Italien vill bli frälst av Tonigoal

FOTBOLL

Luca Toni gör hela Italien glad.

Tack vare honom finns det en pigg uppstickare i ligan.

Och tack vare Toni har "gli azzurri" en chans att bli älskade igen.

Foto: AP
Luca Toni ligger bakom Fiorentinas succé i årets Seria A.

Italiensk fotboll har fått en ny, karismatisk ledare.

Luca Toni har talangen, intelligensen och värmen som krävs för att nå riktigt långt. När han firar efter ett mål, ser alla glimten av något underbart och nästan bortglömt i Serie A, sann och uppriktig glädje.

Fiorentina har fått en ny Lejonkung, som i mångt och mycket liknar den gamle. Batigoal har blivit Tonigoal.

Båda verkar oförstörda av den konfliktfyllda, pressande italienska fotbollsvärlden.

Båda hittar motståndarens mål med förbundna ögon och utan krusiduller.

Målen är inte alltid så snygga, men de är många.

15 mål på 12 matcher

"Europas bombers knäböjer inför Toni" skriver La Gazzetta dello Sport med sin gamla vanliga bombastiska stil.

- Äsch, skulle Toni ha sagt. Det är väl inte så märkvärdigt.

Ändå är det ingen som har gjort så många mål som Toni hittills i säsongen. 15 mål i 12 matcher. Fortsätter det så här, vinner Fiorentina ligan. Åtminstone vinner Toni skytteligan. Trezeguet som ligger tvåa, har gjort 9 mål.

Milan har nyss fått känna på vad Luca Toni & Co kan åstadkomma och Juventus står på tur om två veckor.

Tack vare Toni ligger Fiorentina på delad andraplats i ligan, bara fem poäng efter Juventus. Lyckligtvis finns det någon som utmanar de två klubbar som ständigt turas om att erövra "lo scudetto". Viva Fiorentina!

Luca Tonis varma, öppna leende tänder hopp långt utanför Florens stadsgränser. Han har alla de egenskaper som de senaste tre, fyra italienska landslagstränarna har letat efter länge, utan att hitta.

Han är lätt att samarbeta med, karismatisk och optimistisk. Han saknar divalater och surar inte.

Han har förmågan att entusiasmera andra och han gör garanterat mål.

Hittills har han dessutom visat prov på starka tävlingsnerver. Det var med hjälp av Tonis mål mot Norge och Vitryssland, som Italien gick vidare i VM-kvalet.

Spelade ut Holland

Och tack vare Toni och en annan ung talang, Alberto Gilardino, spelade Italien ut Holland i en vänskapsmatch för tio dagar sedan och vann med 3-1.

Holland är rankad trea på Fifas lista över världens bästa fotbollslag. Italien är rankad tolva.

Det var den första landslagsmatchen jag har sett på länge, där "gli azzurri" verkade entusiastiska och inspirerade. Toni rundade av sitt mål med sitt vajande, valpiga varv kring planhalvan. Han ser så himla glad ut!

Så nu är det bara Toni som gäller. Toni är som persiljan i det italienska köket, han är överallt.

Inofficiellt har han redan utsetts till landslagets nya positiva ledargestalt. Äntligen kan Marcello Lippi pensionera Christian Vieri, som visserligen har räddat Italien ur mången pinsam match, men som likväl aldrig har fört tur eller glädje med sig.

Äntligen kan Lippi lyfta bort lite ansvar från Francesco Tottis axlar. "Er Pupone" kan göra vilka konster som helst om han bara är avslappnad. Men han är inte tillräckligt stark mentalt för att dra hela landslagslasset. Om bördan är delad, borde även han kunna prestera bättre som "azzurro".

Italienarna har väntat länge på en himmelsblå att älska, som Paolo Rossi eller Roby Baggio. Fabio Cannavaro och Paolo Maldini i all ära, men jämfört med Toni är de en västanfläkt och han en virvelvind.

Toni får just nu en hel nation att hoppas att det ska lossna för Italien i VM. Det faktum att han aldrig har tillhört någon av de riktigt stora, feta klubbarna, underlättar dagdrömmarna. Toni har spelat i Lodi, i Vicenza, i Brescia och i Palermo. Han har gett sin talang och sin glädje till tifosi i nord som i syd.

Toni har alla förutsättningar att bli hela Italiens Toni. Måtte hans fantastiska form hålla i sig ända fram till VM.

Kristina Kappelin ([email protected])