Italien mobiliserar mot rasismen

Sände ”Fotbollskväll” i svartvitt

FOTBOLL

Messinas Zoro erbjuds nu plats i det italienska högsta spelarrådet.

Samtidigt riskerar både Inter och de skyldiga fansen att straffas hårt.

–­Jag hoppas att detta äntligen leder till förändring, säger Zoro.

Italien mobiliserar mot rasismen inom fotbollen. Landets största fotbollsprogram ”Domenica sportiva” sändes i går i svartvitt. En gest för att visa stöd för Messinas svarte spelare Zoro, som attackerades av en grupp rasistiska Inter-fans. Från och med i dag och över nästa helg spelas alla matcher med fem minuters fördröjning.

En enda ras

Det är Federcalcio, det italienska fotbollsförbundet, som tagit beslutet. Spelarna ska också vid varje match bära fram en banderoll med orden ”nej till rasism”.

– Det som hänt är en skam och en förolämpning mot människosläktet. Därför att det finns bara en enda ras, den mänskliga, säger Italiens förbundskapten Marcello Lippi.

Han är bara en av alla ledare, spelare, politiker och supportrar som i går deklarerade att de fått nog av rasismen inom fotbollen.

Ligapoäng

–­ Zoro var modig och gjorde helt rätt. Enda felet var att matchen inte avbröts, säger Milans tränare Carlo Ancelotti.

Förbundet arbetar nu, liksom Inter, med att få fast de supportrar som stod bakom rasistattacken. Vilket straff Inter ska få kommer Federcalcio också att fatta beslut om.

Juventus klubbdirektör Luciano Moggi fick i går Inters ledning att rasa när han sa att poängavdrag kan vara ett lämpligt straff.

–­ Förbundet kan agera och ta tre poäng eller stänga av klubben från sin hemmaarena, säger Moggi.

Bara skådespel

Men Moggi och Juventus får kritik för att försöka plocka motståndare på ligapoäng mitt i en så angelägen fråga som rasismen.

Inters president Facchetti kontrar med den ironiska frågan:

– Jag visste inte att Moggi skriver reglerna.

Inters tränare Roberto Mancini är också kritisk till de metoder som nu diskuteras för att stoppa rasismen.

–­ Vi måste försöka göra något annorlunda. Det är många år nu som man säger samma saker och de här fem minuternas fördröjning tjänar ingnting till, det är bara skådespel, säger Mancini.

Ointelligens

Inters ägare Moratti menar att många av supportrarna är rasister mest av ointelligens.

– Det finns de som politiskt är rasister. Men många fans på stadion ropar rasistiska tillmälen snarare på grund av dumhet och brist på kultur än av ideologi, säger han.

Zoro förhördes i går av det italienska fotbollsförbundet. Han fick också en inbjudan av Aic, de italienska spelarnas organisation, om att ta del av arbetet där. Ordförande Sergio Campana säger:

– Jag bad honom om det inte bara för att visa honom vår solidaritet utan också för att tillsammans kan vi försöka hitta nya vägar.

Jennifer Wegerup