Juventus har dödat spännigen – igen

FOTBOLL

ROM

Hur kul är egentligen en liga, där alla vet från första matchdag vilket lag som kommer att vinna?

Juventus är Italiens ligadödare. Bara Champions League är fortfarande spännande.

När Juventus vann mot Fiorentina i Coppa Italia i tisdags kväll, blev det för mycket. Kan Juventus inte ens lämna förlorarnas sista hopp, Coppa Italia, till någon storklubb med problem eller någon strålande stjärna från landsorten?

Kort sagt, måste Juventus monopolisera hela fotbollsscenen, från Palermo till Udine och genomEuropa? Tack och lov att de är för bra för Uefacupen!

Vi var några miljoner tifosi som hoppades att juluppehållet skulle röra om lite i ligan. Det är inte så ovanligt att även de stora klubbarna tappar rytmen efter ledigheten och julbordet. Det var alltså med ett litet hopp om att under faktiskt sker, som många bänkande sig i helgen för att se premiärmatchen i ligans ”vårtermin”.

Juventus mötte Palermo borta på en smockfull och förväntansfull arena, i ”il calcios” minst förlovade landsdel. Södra Italiens klubbar är i allmänhet penninglösa och dåligt organiserade.

Men på tränarbänken i Palermo sitter Gigi Del Neri, han som gjorde landsortsklubben Chievo till ett fenomen för några år sedan. De klättrar förresten förträffligt i tabellen även i år.

Kanske?

Det är ju ändå överraskningarna som gör fotboll roligt. Alla spel och alla strider är oförutsägbara.

David dödade Goliat. Alltså borde Palermo kunna slå Juventus.

Men det är falsk matematik i fotbolls-Italien anno 2006.

Juve – en pansarvagn

Juventus rullar fram som en pansarvagn över calcions gröna ängar och krossar alla drömmar om revansch. Klubbens förödande självförtroende smittar av sig på motståndarna, som utgår ifrån att de kommer att förlora.

Av 18 matcher i ligan, har Zlatan och hans lagkamrater vunnit 16, förlorat en och spelat oavgjort en gång. Försprånget till Milan, som ligger på andra plats, är väldigt betryggande. Det skiljer nio poäng mellan ettan och tvåan.

Kanske inte oöverstigligt, om Juventus och Milan – eller för den delen trean Inter – hade visat samma matchkurva och samma mentalitet.

Men de två milanoklubbarna pendlar mellan övertygande segrar och mänskliga misstag. Inter har tendensen att hitta rätt i matchen för sent. Översvallande Milan tappar koncentrationen för fort.

Juventus däremot, är som en preussisk armé, hyperdisciplinerad, formfulländad och ofelbar. Inga missar är tillåtna. Juventus måste vinna. En spelare i Juventus får inte göra fel. Bara segrar räknas.

Såvida inte Del Piero, Trezeguet, Vieira, Zlatan & Co dukar under för trycket, fysiskt och psykiskt, kommer Juventus med största sannolikhet att vinna ligan. Det stod klart efter första matchen i ligan i höstas.

Det här låter förstås bara som en magsur kommentar av en gammal romanista. Har inte Juventus vunnit i princip vartannat ”scudetto” under de senaste tio åren?

Jo. Men klubben har aldrig varit så här överlägsen och aldrig så här girig. I år ska Juventus vinna allt: ligan, Champions League och Coppa Italia. Filosofin är i det närmaste krigisk. No prisoners.

”Ge de sämre lagen en egen liga”

Märkligt nog råder ungefär samma situation i de franska och engelska ligorna i år. Chelsea och Lyon dominerar helt.

”Ligadödarna” rubricerade La Gazzetta dello Sport häromdagen.

De stora klubbarna blir mäktigare och mäktigare på bekostnad av de mindre. I Italien är det frågan om man fortfarande kan tala om ett Serie A, när bara två-tre lag har skuggan av en chans att vinna.

De övriga 17-18 borde få sin egen liga. Som det är nu, går de ut på planen och är redan förlorare i förhållande till Juventus.

Turinklubben har de saftigast tv-kontrakten, har domarna med sig, går över lik för att få de bästa spelarna och har nyligen klarat sig ur en tung dopningsrättegång, utan en skråma.

Bara på Europas spelplaner ser man ibland Juventus darra på manchetten. Champions League är den enda turnering där det finns någon spänning kvar.

Kristina Kappelin ([email protected])