Nu är läget att hålla Zlatan på gott humör, Roland Andersson

FOTBOLL

Zlatan slåss – och Lagerbäck tycker att det inte har med hans landslag att göra.

Sverige står och faller med Zlatan och förbundskaptenen tänker inte slå en signal för att fråga vad som händer när superstjärnan hamnar i sin första italienska kris!

Det är vad jag kallar för pinsamt svagt ledarskap.

Om Zlatan hotar Capello mår han inte bra och en välmående Zlatan är vår enda chans i VM. Roland Andersson sa när han blev biträdande att det viktiga var att hålla Zlatan på gott humör.

Nu är det dags att hålla Zlatan på gott humör. För fallet kan bli ännu snabbare än den snabba framgångssagans uppgång.

Att klippa till en lagkamrat på träning är aldrig bra. Varken för den som slår, den som blir slagen eller för truppen. Men sånt händer ändå så pass ofta att det knappt upprör mer än för dagen.

Hundratal läckor

Att komma undan med att hota en stark tränare i en superklubb är snudd på omöjligt. Det kräver en stjärnstatus svävandes på en nivå till och med högre upp i fotbollsatmosfären än vad Zlatan Ibrahimovic anser sig vara redan nu.

Vi vet inte med säkerhet vad som hänt eller inte hänt på Juventus träningsanläggning. Såväl Juventus som Zlatan Ibrahimovic besvarar alla frågor med tystnad.

Likt fascistiska eller kommunistiska diktaturstater som försökt tvinga på omvärlden sin egen tillrättalagda sanning tror klubben och stjärnan att uteblivna svar kan få oss att inse att ingenting har hänt. Jag blir lika förbluffad varje gång som jag möter denna okunskap om hur fri press arbetar hos mänskor som har journalister runt sig i stort sett dagligen.

Förnekelse i form av tystnad triggar till koll av vad som verkligen har hänt mer än något annat. Med tanke på Juventus storlek och hur många vars heltidssyssla är att följa laget gissar jag att ett hundratal informatörer med insyn i klubben läckt information de senaste dagarna.

Trovärdigheten i det som skrivits i Italien ser jag med min 30-åriga erfarenhet av sportjournalistik därför som väldigt stor. Juventus reaktion är helt enkelt mer en bekräftelse av sanningshalten än en dementi.

Och då undrar jag varför?

Varför tiger Juventus?

Varför tiger Ibrahimovic?

Vad är det som är så farligt med att två lagkamrater ryker ihop på träning?

Varför förneka?

Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg slogs inför registrerande filmkameror. Ändå förnekade landslagsledningen att något hade hänt där borta i Japan.

Varför?

Ljungberg/Mellberg-incidenten vevas då och då men alltid bara som en snudd på småkul grej. Ingen vad jag vet har efter att det hände försökt att måla upp bilden av en djup schism som skulle kunna skada landslaget.

Så vad är meningen med att förneka att känslor svallar på idrottsmän vars förutsättning att lyckas är ett stort ego i form av obändig tro på sin egen överlägsna förmåga?

Jag fattar det inte.

Säg att Capello kommit ut till gänget av hovreportrar efter den hetsiga träningen och småskrattande sagt:

– Zlatan och Zebina rök ihop lite efter en tuff närkamp. Inget att snacka om. Sånt som händer när man är het.

Naturligtvis hade det blivit stora rubriker men det hade inte blivit samma krigsrubriker som misstanken av att den gamla damen med sin tystnad har något verkligt allvarligt att dölja skapar.

Zlatan har varit i bråk i alla klubbar som han spelat för.

Redan som knatte sägs han ha varit i slagsmål med en domare. I MFF slogs han med Jonnie Fedel och vann en maktkamp gentemot tränaren Michael Andersson därför att sportchef Hasse Borg och ordföranden Bengt Madsen värderade spelarens stjärnkvalitet som viktigast.

Gigantiskt ego

I Ajax blev det snabbt en tuppfäktning gentemot Rafael van der Vaart vars popularitet fortfarande är enorm i Amsterdam trots att han förlorade mot Zlatan och fick flytta till Hamburg.

Zlatan har ett gigantiskt ego. Det är positivt.

Han måste ha det för att ta sig till den nivå han har kapacitet för att kunna uppnå med sin enorma talang. Han är en konstnär med den riktigt skicklige konstnärens alla komplexa drag. Halvschizofren sa en av hans bästa kompisar till mig för snart sex år sen. Jag har aldrig velat använda uttalandet om hur kompisen uppfattade Zlatans humörsvängningar därför att ordet ser fruktansvärt mycket mer illa ut i tryck än det låter i ett löst samtal.

Samtidigt är Zlatans humör och hans oförmåga att lita till att det existerar något som faktiskt är verkliga vänner en ödesdiger svaghet.

Zlatan Ibrahimovic har kapacitet för att bli världens bäste fotbollspelare.

Men han kan aldrig bli det ensam.

Stefan Alfelt