”En division 3-spelare hade gjort fler mål än Zlatan”

Glenn Strömberg till attack mot Ibrahimovic

Foto: Anders deros, AP
Glenn sågar Zlatan.
FOTBOLL

En division 3-spelare hade gjort fler mål i Juventus än Zlatan Ibrahimovic gjort 2006.

Det hävdar fotbollsexperten Glenn Strömberg, 46.

- Då är jag ändå mild i min kritik, säger Strömberg till Sportbladet.

Med bara 86 dagar kvar till VM får Sveriges största fotbollsstjärna svidande kritik av vår kanske främste expert på italiensk fotboll.

- Vilken forward som helst som spelar i division tre eller lägre i Italien hade gjort fler mål än Zlatan om han spelat i Juventus, säger Strömberg till Radiosporten.

Mål var 323:e minut

Glenn Strömberg spelade för Bergamoklubben Atalanta mellan 1984 och 1992 och har bott kvar i Italien efter den aktiva karriären.

- Zlatans målfacit är det sämsta i mannaminne för en forward med så mycket speltid i en av ligans bästa klubbar, säger Strömberg.

Ibrahimovic hade en succésäsong i fjol då han gjorde 16 mål på 35 matcher för ligavinnande Juventus.

Hittills i år har Ibrahimovic gjort ynka sex mål på 26 matcher och det går 323 minuter mellan varje gång supersvensken nätar.

- I längden är det ett ohållbart facit. Zlatan har så här långt klarat sig undan den värsta kritiken för att tränare Capello hela tiden framfört sitt förtroende för honom, säger Strömberg som är förvånad över hur ineffektiv Zlatan varit.

- Han tar sig till lägena men som det är i dag gör han ju bara mål på en av tio chanser. I fjol satte han en av tre. Det är en enorm skillnad.

Hur illa är det?

- Hans målfacit är riktigt dåligt, men Zlatan har spelat sig in på den översta gräddhyllan i Italien, vilket är en oerhörd bedrift. Han är en världsstjärna och det tar lite längre tid innan en sådan spelare kritiseras, säger Strömberg.

Vittorio Oreggia är fotbollskrönikör på Turinbaserade Tuttosport vars främsta uppgift är att bevaka Juventus.

- Jag är mycket förvånad, och tycker att kritiken är alldeles för grov. Det är sant att "Ibra" inte är i sin bästa form och att han inte gör mycket mål, men så dålig har han knappast varit, säger Oreggia.

"Han har gått för långt"

- Herr Strömberg är fortfarande respekterad i Italien efter sin tid som spelare i Atalanta. Men den här gången har han gått för långt. Påhoppet är ännu märkligare när man betraktar att både han och "Ibra" är svenskar.

Inte heller den svenska landslagsledningen är speciellt bekymrad över Zlatans mediokra målfacit.

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson låter hälsa:

- Så länge Zlatan Ibrahimovic är frisk är han en tillgång för det svenska landslaget.

Italienska skytteligan

Mattias Larsson, David Tanentsapf