Här gör han mål med ny ”Guds hand”

...men sen erkände De Rossi

FOTBOLL

Trots solklar hands dömde domaren mål för Roma – men målskytten Daniele De Rossi ville annat.

Nu hyllas anti-Maradona i Italien.

– Han är ett föredöme för hela fotbollsvärlden, säger Roms borgmästare Walter Veltroni.

Handsen var solklar. Men varken domaren Mauro Bergonzi eller hans assistenter såg Daniele De Rossis tilltag, och Bergonzi dömde mål till Roma. Då sprang De Rossi själv fram till domaren och erkände.

Hyllades efteråt

Domare Bergonzi dömde bort målet och dömde frispark till Messina. Roma vann visserligen matchen med 2–1, men De Rossis ärlighet äventyrade viktiga poäng i jakten på en Champions League-plats. Trots det hyllades han enhälligt efteråt.

– Daniele gjorde helt rätt. Det ska till såna här gester för att om vi ska förbättra fotbollen, säger mittfältskollegan Simone Perotta.

Tränaren Luciano Spalletti håller med:

– I mina ögon var han planens bästa spelare, just för att han erkände. Det är en viktig signal till alla som håller på med den här sporten. Ingen såg någonting, inte ens domaren, så han kunde lätt ha kommit undan med det. Men Daniele jublade inte ens, visste omedelbart vad han skulle göra.

Stukade vristen

Daniele De Rossi stukade vristen i den andra halvleken, och riskerar att missa matchen mot Juventus nästa helg. Han kördes till en privatklinik och kunde därför inte tala med pressen efter matchen. Men Luciano Spalletti berättar att De Rossi hann med att få ett telefonsamtal av Roms borgmästare Walter Veltroni.

– Veltroni ville gratulera och sa att det var en bra sak han gjorde och att han är ett föredöme för hela fotbollsvärlden.

”Borde varnats”

I tidningarna hyllas De Rossis uppträdande. Nyhetsbyrån Ansa kallar honom ”anti-Maradona” och skriver att domare Bergonzi tackade honom för sin ärlighet. Den enda som inte var imponerad var Messinas tränare Bortolo Mutti, kanske var det ren bitterhet över att hans lag förlorat.

– De Rossi borde blivit varnad för sin hands, säger Mutti.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM