Alla bitar faller inte på rätt plats i röran

FOTBOLL

Är Zlatan Ibrahimovic snart uppsatt på Juventus försäljningslista?

Eller är det rentav supertränaren Fabio Capello som är på väg att ramla ned från piedestalen?

En del bitar i ryktesfloran från Italien faller åtminstone inte för mig automatiskt på sina rätta platser.

Som detta att man spekulerar i att Ibra är på väg att känna sig större än klubben. Varför skulle han tycka det en säsong när han inte har presterat mer än sporadiskt?

Eller som bråket med Jonathan Zebina och dennes blåklocka. Ett bråk som Zebina men inte Zlatan bötfälldes för. Allt enligt Zlatans egen uppgift till Tv4:s sportkrönikör Patrick Ekwall.

Vi har ingen anledning att lita mindre till Zlatan än till alla anonyma källor som nu sprider mer eller mindre underbyggda uppgifter.

Bråk sker i alla klubbar

Bråket mellan lagkamraterna skedde för övrigt inte i ett omklädningsrum utan ute på träningsplanen. Termen ”i omklädningsrummet” är en italiensk metafor som ungefär betyder i klubbens sfär, har jag fått lära mig av vår italienska expert Jennifer Wegerup. Bråk på träning sker i alla klubbar då och då utan att det behöver vara speciellt allvarligt.

Allvarligt är om Zlatan Ibrahimovic kanaliserar sin besvikelse över dröjsmålet med ett nytt kontrakt och/eller de uteblivna målen till en okontrollerad ilska som gör honom odräglig i klubbledningens ögon.

Zlatan verkar nu ha hamnat i ett läge där bara bra spel med mål och målgivande passningar kan ta honom tillbaka till den position han skapade åt sig förra säsongen. Han kan aldrig vinna ett inbördeskrig med ord och gester.

Det kan också vara så att Zlatans finger till lagledaren Alessio Secco var ett uttryck för något större än en utbytt spelares frustration. Nedveds kritik av flera, anonyma givetvis, medspelare säger ganska tydligt att det är fler än Ibrahimovic som inte trivs.

Juventus vinner scudetton i år igen men det är förmodligen inte tillräckligt.

Den gamla damen snarare kräver än drömmer om en Champions League-titel och den chansen ser ut att försvinna redan på onsdag mot Arsenal.

Capello har ansvaret

Varför Capello skulle segla över all kritik i ett sånt läge förstår jag inte. Det är ändå han som valt att satsa på Ibra även sen jätte-Flamingon med ballerinafötterna drabbats av fågelvirus och slutat vara genial. Att fingret gör Zlatan till den för dagen onde fråntar inte Capello ansvaret att leda sitt lag till framgången som gör ett stort lag störst.

Under gårdagens tala-ut-möte beskrivs i initierade Gazzetta dello Sport att Capello i ett trevligt tonfall bett Zlatan att dra åt helvete.

Precis som det mesta i den här ryktesmättade historien är det inte lätt att veta om det är tonläget eller de faktiska orden man ska lita på.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM