Beundrat och fruktat, men inte älskat

Kristina Kappelin: Hur ska Juve möte Fiorentinas glädje och fighting spirit?

FOTBOLL

Champions League är Juves Waterloo. Kvartsfinalen mot Arsenal slutade i onsdags kväll. Men inte sorgen och vreden.

Fiorentinas Luca Toni hoppas göra sitt första mål mot Juventus på delle Alpi-stadion på söndag. Ligans skyttekung tror att det kommer att bli en hård match, för det är ju ”en historisk rivalitet mellan Fiorentina och Juventus”. Men Toni är glad och förväntansfull. Fiorentina har medvind i ligan och drömmer om en plats i Champions League i höst.

Hur ska Juventus samla kraft att möta denna tornado av glädje och fighting spirit efter det svidande nederlaget mot Arsenal i onsdags? Den som är bäst, faller alltid djupast när det går snett. Juventus har stängt dörren om sina spelare. En känsla av sårad stolthet vilar över klubben. Sårad stolthet och trötthet.

Om det var lite spänning kvar i ligan, hade det varit lättare att glömma Champions League och gå vidare med livet. Men Juventus har redan vunnit årets scudetto, det 29:e i ordningen.

Och vem bryr sig om det? Juventus ”tifosi” gör det uppenbarligen inte. Alla visste att det var snudd på omöjligt för Juventus att vinna mot Arsenal i onsdags. Smarta ”tifosi” skulle ha stött sitt lag till sista matchsekunden. Även fotboll är en fråga om nöd och lust. Ett lag behöver mer stöd i motgång än i medgång.

Men uppenbarligen har andra klubbars fans rätt när de säger att ”i juventini” inte vet vad det vill säga att lida. De vet inte hur man gör. De har fått allt till skänks. Juventus är beundrat och fruktat, men inte älskat. Skadeglädjen urar bara några millimeter under ytan.l

Överkokt spaghetti

Men vad är det egentligen som händer med Italiens mest segervissa klubb när den möter icke italienska motståndare? Varför förvandlas Juve från pansarvagn till överkokt spaghetti i Champions League?

Att anklaga spelarna för att inte jobba, är både korkat och orättvist. Möjligen kan man förvånas över att sådana rutinerade ärkeproffs, har så bräckligt psyke.

Men Juventus gör fel i att möta kritiken med att inte kommunicera med omvärlden. Det förstorar upp problemet ännu mer. Ju mer Juventus gräver ner sig i sin oförmåga att gå vidare i Champions League, desto svårare kommer det att bli att lyckas. Man börjar nästan misstänka att det verkliga problemet är pengarna. 20 miljoner euro flög sin kos på delle Alpi i onsdags.

Nej, Juventus borde helt enkelt lära av sina misstag och gå vidare med livet. Inter som hade semifinalen som i en liten ask och kastade bort den, gör självkritik från ägarnivå och neråt. Ingen är helig.

Bara Juventus. Klubben har varit så upptagen med att slå alla tänkbara Herkules-rekord i ligan i år, att ingen verkar ha tänkt på att till sist tar krafterna slut. Spelarna är helt slutkörda. Till skillnad från Juventus, har Arsenal inga ambitioner i sin hemmaliga. De har sparat krafterna till Champions.

Juventus kanske borde göra samma sak. Vad är det för mening med att vinna ligaseger nummer 29, om det inte upphetsar någon det minsta?

Vinner mot alla odds

Juve leder ligan med nio poäng över Milan. Två poäng skiljer Milan och Inter. Där kan saker hända.

Och bara ett poäng skiljer mellan Fiorentina och Roma som slåss om fjärdeplatsen. Den striden är den mest spännande, för de lagen är vrålhungriga.

Toni vill göra mål och drömmer om Champions League. Roma vinner match efter match mot alla odds och i princip helt utan anfall. Ibland är det bättre att vara sämre, om ni förstår vad jag menar.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM