Tungt, Zlatan

Svenskens usla form kan bero på kraftig viktökning

FOTBOLL

Zlatan mållös för sjunde ligamatchen i rad.

Nu ifrågasätter experter om Zlatans dåliga målform beror på hans kraftiga muskelökning.

– Han har blivit så stor att det hindrar honom från att springa som han ska, skriver bland annat Turinbaserade Tuttosport.

Senast Zlatan Ibrahimovic gjorde mål i italienska ligan var mot Messina i februari.

Totalt har det bara blivit sex mål i ligan, tio färre än i fjol, och hela 21 sämre än skytteligaledaren Luca Tonis 27 mål.

Mot Fiorentina brände han ett gyllene läge att avgöra matchen slutskedet. Och nu höjs röster om att Zlatans kraftiga viktökning under det senaste året har med Ibras dåliga form att göra.

Lägger vikt vid vikten

I Italien har alla de stora tidningarna lagt stor fokus på Zlatans vikt inför Fiorentina-matchen.

Bakgrunden finns i en intervju med engelska Sunday Times där Zlatan säger att han har gått upp 13 kilo, från 82 till 95, sedan han kom till Juventus.

Uttalandet har även uppmärksammats av svenska experter. I senaste numret av magasinet Idrott och kunskap ifrågasätter flera sakkunniga inom fysiologi, bland annat Djurgården Fotbolls fystränare Ola Johansson, om Zlatans kraftiga muskelökning ligger bakom den svaga målskörden.

– Det första man måste veta är om styrketräningen har skett i maskin eller ej. Jag har läst att Juventus kör i maskin och då tar man bort bland annat koordination, säger Ola Johansson till Sportbladet.

Tappar balans

– I maskiner förlorar man samspelet med musklerna. Man tar bort samspelet mellan muskelslingorna. Man blir stark i en muskel medan man tappar i andra. Gör man det så tappar man samtidigt i balans och koordination. Zlatan kan ha blivit otajmad i sina rörelser.

Men frågan är om det bara är vikten som ställer till det för Zlatan. Marina Salvetti, Juventus-expert på Tuttosport, tror att det mesta sitter i huvudet.

”Försökte hjälpa”

– Chansen han missade mot Fiorentina är svår att skylla på hans vikt. Förra säsongen hade han gjort mål där. Troligen är det kontraktet som ställer till det. Luciano Moggi (Juventus klubbdirektör) säger att allting kommer att lösa sig, men i verkligheten finns det nog en hel del problem.

Gårdagens match var ändå ett fall framåt för Zlatan jämfört med de senaste veckorna. Av Tuttosport får han 6 i matchbetyg vilket innebär godkänt, om än inte bra.

– Han försökte flera gånger att göra mål, men lyckades inte. I slutet missade han en underbar chans, när han sköt bollen högt över mål från två meter. Under matchen försökte han hjälpa sina lagkamrater så gott han kunde, skriver tidningen.

David Tanentsapf, Fredrik Jonsson