Zlatan är inget diplomatämne

Stefan Alfelt: …men lasta inte Juventus kris på honom

FOTBOLL

Det viktigaste när man tar en fajt är att ta en fajt som man kan vinna.

Kanske är det just det Zlatan gör nu.

Bråk igen på en träning. Stora egon trivs inte när framgång inte kommer med automatik.

Men, än sen? Betyder det egentligen något annat än det uppenbara att Juventus är ett lag i obalans?

Jag vet inte.

Inga mer än de direkt inblandade kan faktiskt veta. Jag har skrivit tidigare att problemet kanske inte bara är Zlatan Ibrahimovic utan kanske rentav tränaren Fabio Capello. Känner att jag haft åtminstone lite rätt när jag ser att en aktad Gazzettakrönikör målar ut Zlatan som Juventus problem och att Capello efter den artikeln hotar att peta Ibrahimovic. I ordboken står ordet symbios för varaktig samlevnad som är väsentlig för båda inblandade parter.

Den vältajmade krönikan ger den ytterst ansvarige Capello carte blanche att lägga hela skulden på Zlatan som han försvarat så kraftfullt tidigare. Förmodligen har anledningen till det varit att Capello verkligen har trott på svensken.

Nu är Z en perfekt syndabock, otrevlig som han kan vara, medan alltid trevlige Trezeguet faktiskt bara har petat in två mål i italienska ligan under Zlatans omtalade torka.

Zlatan för stor för Juve?

Zlatan Ibrahimovic är inget diplomatämne, så långt tror jag att vi alla kan vara överens. Men om han verkligen är en vandrade oroshärd vet jag inte riktigt. Senaste bråket verkar ju vara mest en överreaktion av Vieira. Klarar man inte att slänga käft med en lagkamrat på träning utan att vilja ta till våld är man definitivt inte i balans.

Eller så har Zlatan vuxit sig för stor för Juventus vilket såklart kortar stubinen avsevärt hos lagkamrater när egot inte producerar magi eller avgörande mål.

Som sagt, jag vet inte. Jag kan inte veta hur det verkligen ligger till. Som alla andra kan jag bara fundera och spekulera. En sak är jag dock helt klar över och det är att bråken på inget vis kommer att drabba Ibrahimovc ekonomiskt.

Faktiskt snarare tvärtom.

Anser den gamla damen Juventus honom för besvärlig för att teckna nytt kontrakt med måste man trissa upp hans marknadsvärde för att göra vinst på den tunga investering som Zlatan var när han köptes från Ajax.

Vill Juve sälja finns också intressenter med välfyllda plånböcker beredda att ta chansen. Ett rykte om att vara en elak pojke skrämmer inte de riktigt stora klubbarna. Minns att Barcelona en gång i tiden hade Romario, Stojtjkov och Hagi samtidigt i sin trupp. Det låter som att tigga om trubbel men det handlade om att skapa ett världslag.

En supermatch i VM räcker

Negativa tidningsartiklar kan aldrig sänka Zlatan Ibrahimovic pris på transfermarknaden. Ett avgörande ligamål eller en supermatch i VM räcker däremot för att kraftigt höja hans redan höga marknadsvärde. Vi ska ha klart för oss att klubbar som har ekonomiska resurser ser till möjligheter och inte till facit.

Vill man investera en halv miljard i Ibra gör man det för att man anser att han är en spelare som med sin genialitet kan spela hem en Champions Leaguetitel.

Juventus väntar nu bara på att scudetton säkras så att man kommer bort från allt tjafs. Säsongens ligaseger blir en merit i statistiken men ingen minnesvärd triumf.

Men att lasta Zlatan Ibrahimovic för det tycker jag nog är aningen magstarkt.

Stefan Alfelt