Nu eller aldrig, Inter

Kappelin: En gyllene chans att vinna scudetton

FOTBOLL

På lördag börjar italienska ligan. Segertippade Inter möter Fiorentina i Florens.

Men Italiens fotbollshuvudstad är Rimini.

Där spelar Juventus sin premiärmatch mot hemmalaget på lördag. Romeo Neri-stadion tar 10000 åskådare.

Rimini Calcio slutade på 17:e plats i serie B i maj. Jag tror visserligen inte att fler "tifosi" kommer att se Rimini-Juventus än Fiorentina-Inter. Men den starkaste närvaron i 06-07 års italienska liga är Juventus frånvaro.

Vad som än händer, kommer det att sättas i relation till att Juve inte var med. Inters till synes solklara seger, förlorar sin lyster av att laget inte får möta den svåraste motståndaren.

Ännu känsligare blir detta, eftersom laget som nu måste vinna till varje pris är Inter.

Inter den otursförföljda. Inter som inte verkar kunna vinna om inte Juventus och Milan straffkommenderas ut ur serie A eller förlorar åtta poäng för sina synder.

Detta gör att nerverna är spändare än någonsin i Inters träningskvarter i Appiano Gentile. Säsongen börjar dåligt med klubbordföranden och spelarlegenden Giacinto Facchettis död. 12 000 interister deltog i hans begravning i Milano i onsdags.

Men detta spelar förmodligen ingen roll för Zlatan, nykomling i Inter tillsammans med sin lagkamrat från Juventus Patrick Vieira och landslagsstjärnan Fabio Grosso bland andra.

Zlatan. Nej, jag menar Ibra. Det kallas han alltid här. Jag tror han gillar det. Att bli kallad vid efternamn inger mer respekt och innebär en viss distans till omvärlden. Zlatan uppträder också annorlunda i Italien. Smidigare, åtminstone med medierna.

Fick Ibra tidigare än beräknat

Rymningen i Göteborg skulle förmodligen ha straffats med kraftiga böter i Italien. De italienska sporttidningarna noterade händelsen med några rader i bakvagnen. Här behövs det mer för de stora rubrikerna.

Roberto Mancini är jättenöjd. Han fick Ibra till Appiano tidigare än beräknat.

Nu återstår att se hur väl Ibra passar in i Inters klubbkultur och om han kan visa att han är värd att spela som "titolare", trots sin bleka insats i VM.

Avbytarbänken är lång och formidabel.

Att Zlatan är Serie A:s dyraste spelarköp i år, beror mest av allt på fotbollsskandalens efterdyningar. Till och med Milan har dragit åt svångremmen.

Milan, ja. Jag skulle inte slå mig i backen på att Milan kommer att bjuda Inter på en promenadseger. Åtta poäng är fullt möjligt att ta igen. Den 29 oktober kommer den stora kraftmätningen i derbyt i Milano.

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Italiensk fotboll är en märklig planet. Först den underbara VM-segern och nu denna motsägelsefulla liga, fylld av mer eller mindre undertryckt hat och frustration.

Laget som hade lånat flest spelare till "gli azzurri" får sota för sin klubblednings synder i serie B. Jag säger inte att det är fel. Jag säger bara att det är sorgligt och jag är, märk väl, inte någon Juve-supporter. Det blir vemodigt att se Alex Del Piero på Riminis gräs. Och efter VM känns saknaden stor efter Fabio Cannavaro och Giancarlo Zambrotta, som har emigrerat till Spanien. Serie A blir inte densamma utan dem.

Italiens bästa spelare är väldigt trötta efter triumfen i Tyskland.

Det kommer förmodligen att märkas även i Francesco Tottis, Simone Perrottas och Daniele De Rossis Roma.

En god sak bland allt elände

Huvudstadsklubben är en annan av fotbollsskandalens vinnare. Roma går ut som serie A-tvåa och har därmed en given plats i Champions League. I slutet av förra säsongen spelade Roma ligans bästa fotboll, men klubben har långt ifrån samma kassa som Inter. Det behövs ett litet mirakel för att romarna på allvar ska kunna utmana Inter och Milan i striden om lo scudetto.

Jag sade ett litet. Inte ett stort.

En god sak har åtminstone allt elände fört med sig.

Säsongens domare borde akta sig väldigt noga för att vara partiska. I den bästa av världar räknas Reggina lika mycket som Inter, Catania lika mycket som Milan.

Man kan ju alltid hoppas.