Lugn, Svennis - Italien har inte glömt

Sportveckan i Italien med Kristina Kappelin

FOTBOLL

Sällan har en så känd fotbollstränare bjudit ut sig själv till försäljning så oblygt, som Svennis gjorde i italiensk radio häromdagen. Tror han verkligen att fotbollsvärlden har glömt bort honom?

Foto: AP
Skräcken - av att bli arbetslös.

Det måste ha känts lite bittert för Sven Göran Eriksson att han inte fick något nytt, bra jobb i somras.

Där satt han väl då - var han nu satt - i London, Torsby, Stockholm eller Fregene, med sin eländiga ersättning från engelska fotbollsförbundet (180 000 kronor om dagen), en sur Nancy (om hon nu alls finns kvar i hans liv) och en som vanligt skoningslös engelsk kvällspress i hälarna, och väntade på ett samtal.

Inte en shejk, oh nej, den lätta går han inte på längre.

Om berget inte kommer till...

Och Jamaica, nej, det verkade lite vingligt.

Nej, det skulle vara en klubbägare från någon stor fotbollsnation som erbjöd en förmögenhet och ett vinnande projekt.

Men Real Madrid ratade Eriksson till förmån för Fabio Capello, trots skandalen i Juventus. José Mourinho sitter som fastklistrad på Chelseas tränarbänk, liksom Frans Rijkaard i Barça och "gli azzurri" fick Roberto Donadoni efter Marcello Lippi.

Manchester, Arsenal, Liverpool?

Kort sagt, det bidde inget samtal. Och om inte berget kommer till Muhammed, får Muhammed komma till berget.

I Italien talar man i koder

Nu kan det förstås ha varit Radio Incontro som ringde Svennis och inte tvärtom. Men det är ändå lite rörande att Svennis ensamma rop i etern sker via en lokal fotbollsradiostation i Rom. Jag kan inte föreställa mig att någon annan italiensk tränare skulle framställa sig själv som så öppet arbetssökande, framförallt inte på den nivån. I Italien talar man och uppträder i koder. Man säger inte saker rent ut.

- Fotboll är en drog" Jag sitter här och väntar, men jag vill inte störa någon" På sista tiden har jag inte haft turen med mig.

Ack, ja. Det var lättare med Alessandro Nesta och Pavel Nedved än med David Beckham och Wayne Rooney, trevligare med de höviska Gazzetta dello Sport och Corriere dello Sport än Daily Mirror eller The Sun, godare med Saltimbocca alla romana än Workshirepudding, underbart att i lugn och ro kolla in tjejerna på Il Mastino i Fregene"

Nostalgitrippen blir ännu större, när Lazios före detta klubbpresident Sergio Cragnotti ringer till programmet och vill vara med. Jag såg honom förresten komma visslande nerför Via del Corso häromdagen, i glänsande lyxbil med chaufför.

Fick det han pekade på

Vilken fest, när Lazio vann ligan 2000! Svennis och Sergio utbyter komplimanger.

- Du var bäst!

- Ånej, det var allt du som var bäst.

- Om du ropar, så kommer jag med detsamma.

- Fotbollen behöver män som Svennis.

Vilken hedersknyffel han var i alla fall, den gamle Sergio! Som Askungens goda fe. Svennis bad om en ny anfallare och vips, så fick han en.

Sedan gick ju visserligen Lazio i konkurs och Cragnotti anklagas för att ha lurat av hundratusentals italienska småsparare deras pengar genom att sälja sitt företags riskobligationer som om de vore säkra investeringar. Häkte och rättslig utredning.

Rättegången har börjat.

Men ändå, det var tider det.

Svunna tider.

För just nu är det inte många italienska klubbar som kan erbjuda Svennis de villkor han är ute efter. Och de som kanske skulle kunna göra det, är nedskickade i Serie B eller har stora poängavdrag i Serie A.

Inters magiska pengakälla

Inter är den enda klubb där pengarna fortfarande tycks bubbla upp ur någon sorts magisk, aldrig sinande källa. Men där jobbar ju Roberto Mancini, Svennis vän och lärjunge.

Han som nyligen sade att Inter är "dömt att vinna".

Det säger allt om den positiva, avspända stämningen i den klubben.

Men skulle nu Mancini misslyckas den här säsongen, trots Adriano, Ibrahimovic och alla de andra och trots Milans och Juventus handikapp, då skulle kanske dörren till Inter kunna öppna sig för Svennis.

Läge att ringa till Radio MilanInter någon gång i slutet av året"

Hetast

Sportveckan i...