I Tedescus leende syns fotbollens själ

Sportveckan i Italien med Kristina Kappelin

FOTBOLL

Se upp Milano och Turin.

Italiens djupa söder är i full gång.

Under av alla under:

Palermo leder ligan!

Foto: Reuters

Den finaste bilden från onsdagens omgång i Serie A, visar en glädjestrålande Giovanni Tedesco som firar sitt mål mot Catania i sin hemstad, Palermo, inför en fullsatt arena.

Ibland kommer den fram till och med i Serie A, den där glimten av fullständig, bubblande eufori, som annars hör hemma på grusplaner med vattenpölar, där svettiga småpojkar drömmer om att de är Zlatan.

I sådana leenden gömmer sig fotbollens själ. Det är därför de är så förföriska.

– Jag har inte sovit en blund i natt. Jag tänkte på mitt mål hela tiden, på alla fina ögonblick i matchen, på hur vi lade upp den och på att vi har erövrat förstaplatsen i ligan, sade Tedesco i går.

Han är 34 år och Palermos tränare Francesco Guidolin plockade in honom för första gången den här säsongen just i onsdags, mot Catania. Han har fortfarande inte landat i verkligheten och han har ingen lust att göra det heller. Kanske blir det aldrig bättre än så här för Giovanni Tedesco.

Tack och lov att åtminstone en del av sörjan i il calcio flöt upp till ytan i somras, så att det händer något nytt och annorlunda i ligan. Palermo toppar tabellen i Serie A!

Det har aldrig hänt!

Maffia, korruption och fattigdom

Det sägs att hundratusentals sicilianare över hela världen såg matchen i direktsändning. Från New York till Katmandu satt syditalienska utvandrare och njöt i fulla drag. Palermo Calcio gjorde även dem till stjärnor för en natt.

Palermo mot Catania, den djupa söderns mest blodröda derby. Att bli serieetta efter att ha bankat just Catania med 5–3, det är en dubbel triumf. I går sade Palermos borgmästare att han förmodligen är den lyckligaste borgmästare som staden någonsin har haft:

– Palermo i Serie A, i Uefa, överst i tabellen några månader efter VM-segern som några spelare från Palermo var med och tog hem. Vad säger ni om det!

I Italien har fotbollen den magiska egenskapen att ena och glädja. Nyheterna från Palermo är sällan positiva.

Maffia, arbetslöshet, korruption, våld, fattigdom och maktmissbruk.

Spelarna i de rosa tröjorna med svarta kanter överför verkligen en ny, mer hoppfull och vinnande bild av staden.

Palermo kan – bäst av alla.

Vidare i Uefacupen – dessutom

Tre matcher, 11 mål och nio poäng. Förresten vann de mot Westham i Uefacupen också! Det blir tolv mål på fyra matcher.

Tack vare sommarens skandal, är Norditaliens järngrepp över fotbollen brutet. Juventus harvar vidare i Serie B mot stenhårda motståndare, talrika tjuvnyp och utan beskyddande domare. Milan har liksom Palermo vunnit sina tre första matcher, men har fortfarande mycket att ta igen och Inter verkar ungefär lika vingligt som vanligt. Södern har en god chans till revansch.

Sist det hände var 2000 och 2001, med Lazios och Romas ligasegrar.

Nu kommer utmaningen från Roma och ännu längre söderifrån, med all den positiva energi som är outsiderns farligaste vapen mot etablissemanget.

Den enda som håller fötterna på jorden något så när är Palermos vältalige tränare. Derbyt slutade 5–3. Det är bara att erkänna att försvaret läcker som ett såll.

Men vilken fröjd för åskådarna. Bollen dras som en magnet till nätet, av skicklighet, av misstag, av en slump, av ren och skär entusiasm.

Kanske åker Palermo ner från piedestalen redan på söndag mot Empoli. Men glädje är till för att avnjutas här och nu. Och här och nu är Palermo Italiens fotbollshuvudstad!

Kristina Kappelin