Hedmans & Hyséns bästa pappa-tips

”Räkna med att fotbollen kommer i andra hand nu”

Magnus Hedman och Glenn Hysén – två rutinerade fotbollsspelande pappor.
FOTBOLL

Att kombinera jobbet som fotbollsproffs med att vara pappa är inte det enklaste. Glenn Hysén och Magnus Hedman berättar för aftonbladet.se om hur deras liv förändrades med barnen.

– Fotbollen fick en annan roll och plats i mitt liv, säger Magnus Hedman.

Magnus Hedman, 33, är Sveriges mest kända fotbollspappa. När han och Magdalena Graaf, 31, fick sonen Lancelot så fick livet en helt ny innebörd.

– Som alla föräldrar tycker, var det en helt otrolig upplevelse att få barn, berättar han.

För Magnus förändrades perspektivet. Fotbollen som var viktigast kom plötsligt i andra hand.

– Fotbollen var inte det viktigaste längre. Vi kunde komma hem från en förlust men när man hade en liten bebis komma krypande mot en då tänkte man inte på det. En del av min hunger försvann lite. Det var mycket den som drev mig framåt i min karriär.

Han glädjer sig åt vännen Zlatans familjelycka.

– Jag vill gratulera honom och passa på att njuta så myckte som möjligt. Det är det enda tipset jag har. Han kommer säkert få många tips från sina föräldrar. Det är ju en helt fantastiskt stor grej.

Tvingar inte barnen

Magnus tror inte det är bra att som förälder pusha sina barn för hårt och har själv varit noga med att inte tvinga på sina barn fotbollen.

– De har fått göra precis det de vill i form av hobbys. Vill de spela fotboll så får de jättegärna göra det. Men det är jättebra för koordinationen och motoriken att prova på olika saker. Men det är klart jag kan se talang där, men vill de inte spela fotboll om tio år utan vill testa något annat, så får de göra det.

Ville snabbt hem

Även för Glenn Hysén, 46, förändrades livet, även om fotbollen fortfarande var prioriterad.

– Det gick ganska lätt för mig att vara pappa och spela fotboll. Det var inte speciellt jobbigt. Det var nog mer jobbigt för tjejen som var hemma och fick ta grovjobbet.

Men hans rutiner efter träningen blev det ändring på. Innan han blev pappa, hängde han gärna kvar i omklädningsrummet.

– Det var ju den där sociala biten. Man tog det väldigt lugnt i omklädningsrummet och satt och snackade.

Men de lugna stunderna med kamraterna fick offras för familjelivet.

– Jag ville snabbare hem efter träningen, hem till barnet.

Ingen pappaledighet

Glenn Hysén tog ingen paus från fotbollsplanen för att vara hemma med barnen.

– Nej, jag var inte pappaledig och det är inget som jag ångrar. Med tanke på vad jag höll på med så hade det inte gått. Det var så mycket träning, resor och matcher hela tiden.

Glenn Hysén försökte inte fostra små mini-Hyséns som skulle dominera på de framtida fotbollsplanerna. Trots det är hans son Tobias en av våra största fotbollsstjärnor.

– Jag ville få med dem in i idrottssverige och jag vet ju hur himla roligt det är. Men det viktigaste var ju att de hade något att göra på fritiden. Tobias var helgalen i fotboll redan när han föddes. Det var inget man tvingade på honom.

Han har bara ett råd till Zlatan.

– Var dig själv, man behöver inte konstra till det bara för att man blivit pappa.

Magnus och Glenns fem bästa pappa-tips

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM