Zlatans chef i spionskandal

Hemlig telefon-avlyssning mot domaren: "Moratti har erkänt"

1 av 2 | Foto: EPA
KAN STÄNGAS AV Inters president Massimo Moratti är i blåsväder.
FOTBOLL

Inter-presidenten Massimo Moratti gav en anställd på det statliga telefonbolaget Telecom order om att spionera på domaren Massimo De Santis.

Nu riskerar Zlatans chef att bli avstängd i ett år.

- Moratti har erkänt, säger en italiensk källa till Sportbladet.

Det är i efterdyningarna till Juventus-skandalen som en ny skandal nu rullas upp. I går blev det känt att Inter, genom president Moratti och nyligen bortgångne Giacinto Facchetti, under 2002 gett order om att en privatdetektiv olagligt skulle spionera på domaren Massimo De Santis, för att bevisa hans eventuellt samröre med Juventus-direktören Luciano Moggi.

- Jag kände mig förföljd under en lång tid, har De Santis berättat.

Spioneriet gav inget resultat, det fanns aldrig bevis. Det italienska fotbollförbundet ska nu undersöka ärendet. Inter anklagas för att brutit mot "den sportsliga koden 1", vilket, om klubben fälls, kommer ge böter.

"Väldigt konstigt"

Moratti, som var den som gav ordern, riskerar också att bli avstängd och förbjudas att verka inom den italienska fotbollen i upp till ett år. Han reagerade först med irritation på de nya uppgifterna. Men:

- I går erkände han att det stämmer att det spionerats på De Santis, säger en italiensk källa.

Det var Telecom som gav polisen och fotbollsförbundet de avlyssnade samtalen, som i somras fällde bland andra Juventus, Fiorentina, Lazio och Milan för "sportsligt bedrägeri". Nya anklagelser hävdar nu att även Inter var inblandat i skandalen, men att de skyddats av Telecom, som har starka band till Inter.

- Det spelades ju in mängder av samtal i fotbollsskandalen. Men av någon anledning så har många av dem försvunnit..., fortsätter Sportbladets källa.

Domartillsättaren Paolo Bergamo, som också innehade en av huvudrollerna i härvan, säger:

- Jag har ju fått samtal också av höga ledare inom Inter. Det är ju väldigt konstigt att det bara är samtalen från Juventus som blivit inspelade.

Skandal hos Inters ägare

Henrik Lundgren