Njut Zlatan, för nu hyllar Italien dig

1 av 2
Zlatan hyllas.
FOTBOLL

Zlatan är tillbaka på toppen. Efter ett drygt år av ganska svala omdömen i Italien, hyllas "Ibra" som störst, bäst och vackrast.

Adjektiv är ett bekymmer i sportjournalistik. Av någon anledning verkar det breda ut sig ett stort svart intet mellan ord som "sämst" och "slut" å ena sidan och "fenomenal" och "genial" å den andra.

Italienarna är inte fullt så snabba att döma som svenskar och deras språk är rikare. På sista tiden har Zlatan Ibrahimovics kallats för "istrionico", oberäknelig. Hur mycket dribblarkungen än har låtit bollen dansa mellan sina smidiga fötter, har hurraropen uteblivit. La Repubblicas giftiga fotbollskrönikör gick så långt att han döpte Zlatan till "Inutilovic".

Onödigvic.

Men det var då det.

Nu är Ibra på allas läppar.

Jätteintervjun i La Gazzetta i onsdags är kulmen på några dagar av välförtjänt beröm och idel superlativ.

Derbyt, Spartak Moskva, Ascoli, det går som på räls för Zlatan.

Det är bäst att njuta så länge det varar.

Häromdagen var det Kakà som var bäst i världen. Men nu är Milan i kris.

Gigi Buffon lär Zlatan inte kunna knuffa ut ur spalterna. Alla tycker att han ska få Guldbollen - inklusive undertecknad.

Smart gjort av Zlatan

Men efter Gigi kommer Zlatan, i fråga om uppskattning och uppmärksamhet. Intervjun i La Gazzetta var ett genidrag. Zlatan lyckades ge en nyanserad bild av den han är i dag, genom att dela med sig lite av sin bakgrund. Framförallt ångar texten av Zlatans enda sanna kärlek: fotbollen. Man får intrycket att han är lika lycklig när han spelar på en leråker i Malmö som när han drar ner applådåskor på San Siro. Det bidrar till mytbygget. Klubbtillhörighet förgår, men fotboll består, skulle man kunna säga. Där han är ger han allt, för fotbollens och fansens skull. Han upprepar som ett mantra att han vill utvecklas mer, bli bättre, bättre, bättre. Bäst.

Roberto Mancini faller in i hyllningskören. Det enda problemet är denna".oberäknelighet. Zlatan gör världens nummer, men missar de solklara målchanserna.

Han "äter upp dem", som italienarna uttrycker saken.

Mancini går så långt att han jämför Zlatan med sig själv! Mancio och Zlatan, lika som bär? Det är ju humor.

- Han gör alltid mål på träningen. Men när det är match vill han visa sig på styva linan. Det gjorde jag också när jag var ung. Men sedan lärde jag mig, säger Roberto Mancini.

Framspelarrollen

Hur som helst har Zlatan gjort tre mål i nio matcher.

Framförallt är han fena på att få andra att göra mål.

En av Italiens grånande fotbollsexperter menar att detta är hans bästa roll. Zlatan ska användas till att dribbla bort motståndarlagets försvar. Precis som Adriano spelar han bäst med en renodlad anfallare vid sin sida, som Hernan Crespo och Julio Cruz.

En lastbils karosseri

Lyckligtvis är Adriano i en djup formsvacka och ingen väntar sig särskilt mycket av honom förrän nästa år. "Ibra" har god tid på sig att cementera sin plats i laget.

Han ger Inters motor en lastbils karosseri, skriver någon. Han är en elefant med en ballerinas hjärna, påpekar en annan. Hans engagemang, talang och vilja tänder Interisternas hopp om ett scudetto, äntligen, ett eget, inte ett scudetto man får för att någon annat fått lämna det ifrån sig.

Och Zlatan njuter, förmodar jag. Det här är rätt tid att klistra in rubriker i klippboken och spara till barnbarnen:

Ibra är genial

Ibra sår och Inter skördar

Svensken som får oss att drömma med sina målpassningar och sina trollkonster

- Massimo Moratti (Inters ägare) gav mig den finaste komplimang jag någonsin har fått när han sade att jag skapar fotboll, säger Zlatan i intervjun i La Gazzetta dello Sport.

Och detta är bara början.

Kristina Kappelin ([email protected])