Tant Kappans språklektion direkt i tv

- så populär är Chippen i Rom

FOTBOLL

De kallar honom Wil. De tycker han är kul. De gillar hans teknik.

Kort sagt, Chippen är en accepterad, respekterad och omhuldad romare efter bara tre veckor i den eviga staden.

Foto: AP
ultràs nya favorit Tatueringarna, den rebelliska stilen, flickvännen... Chippen har många vapen för att vinna över de hårdaste Roma-fansen.

Det där med utländska namn är svårt för italienare.

Quagliarella uttalar de galant. Men Wilhelmsson har de problem med. Det gick så långt att jag fick ställa mig framför italienska Skys TV-kamera och hålla språklektion à la Hipp Hipp.

– Han heter Wilhelmsson. Christian Chippen Wilhelmsson (Cristyjan Tjippen Villemsson).

Tant Kappelins språkkurs gick ut i de romanistiska högborgarna i Testaccio och Garbatella till ingen nytta. Fyra konsonanter efter varandra på två ställen i samma namn är för mycket för de flesta romare.

Därför har de valt att kalla honom Wil, som på engelska. Talar man om Zlatan eller Chippen på dessa breddgrader frågor folk vem man menar. Ungefär som när man säger Göteborg.

?????

Säg inte Göteborg. Säg Gåteborg, med accenten på å:et och hårda g både fram och bak. Det är nämligen så det heter. På italienska.

Så pigg att Gattuso blev orolig

Men nu var det Chippen det skulle handla om, eller Wil. Wil fick sys med åtta stygn i ljumsken efter närkontakt med Rino Gattuso i onsdagskvällens fantastiska semifinal i Coppa Italia. Vilken tillfredsställelse för en romanista att se Totti&Co spela ut Milan glatt och lätt som om det rörde sig om en komedi!

Good Old Wil kom inte in förrän i slutskedet, tyvärr, med sedvanlig god vilja. Han var så pigg att Gattuso blev orolig. Men Wil är inte den typen som ligger och kvider bara för att han har en brusten ljumske. Han spelade klart matchen och sade till journalisterna att han mådde helt okej. Sedan sydde de ihop honom.

Beskrivs med superlativ

Faktiskt är han inte helt uträknad för ligamatchen mot Inter på San Siro på söndag. Svenskduellen. Wil möter Ibra, vilken triumf för svensk fotboll i stora feta italienska ligan.

Zlatan är bäst i världen och Chippen är mycket uppskattad i Rom. Det är inte dåligt efter tre veckor.

En av mina kollegor som hänger på Trigoria dagligen, beskriver Wils första tid i Rom med superlativ.

Buonissimo.

Redan i ligadebuten mot Messina, förstod supportrarna att Chippen har personlighet.

I den första av de två semifinalmatcherna mot Milan i Coppa Italia, utnämndes han av samstämmiga kommentatorer till matchens bästa spelare och fick massor av beröm av tränare och lagkamrater.

Italienarna i allmänhet och romarna i synnerhet är förvånade över hans goda teknik. Ingen trodde att han hade så flinka fötter, att han skulle kunna dribbla bort sina hårdhudade kvickfotade italienska motståndare.

Men när Chippen kommer in på plan liksom sprutar det energi om honom. Han ser lite klen ut bredvid de flesta av sina lagkamrater, men han är seg, snabb, generös och orädd.

Chivu och Panucci hjälper

Alltihop uppskattas högeligen av Romas ”ultrà”. Dem erövrade Wil direkt genom att säga ”vaffanculo” (dra åt helvete) till journalisterna på sin första presskonferens. Därtill gillar de hans tatueringar och hans flickvän. Snart har hon jobb på italiensk TV, tro mig.

Insideskällor berättar att framförallt Chivu och Panucci hjälper Chippen med språket. Romas tränare Spalletti lägger ner mycket tid på gruppen. Han har nyligen tvingat Totti och Mancini att sluta fred och han gör allt för att hjälpa till med att integrera de nya spelarna. Det gäller både för Wilhelmsson och Francesco Tavano.

– Den enda som inte är förvånad över hur bra Wilhelmsson är, det är jag, för jag har följt honom länge, säger Romas Mister.

Så bra att Inters Mancini håller ögonen på Wil. Enligt rykten skulle Roma kunna göra en swap nästa säsong, behålla David Pizarro som de samäger med Inter, och ge Inter Chippen i utbyte. Men ännu så länge vill alla ha honom kvar i Roma.

HETAST

ARTIKELN HANDLAR OM