Polisman död i våldsamma fotbollskravaller på Sicilien

All fotboll i Italien stoppas på obestämd tid

Foto: AP
Catanias Mark Esudei försöker skydda sig mot tårgasen.
FOTBOLL

Krigsscenerna från det sicilianska derbyt skakar fotbollsvärlden.

En 38-årig polisman dog i huliganbråken i går.

Nu stoppas all italiensk fotboll tills vidare.

Gårdagens sicilianska derby mellan Catania och Palermo var flyttad, från söndag till fredag med tidig avsparkstid, på grund av säkerhetsskäl.

En verkningslös åtgärd.

Matchen i går kantades av våldsamma kravaller mellan huliganer och de omkring 1 500 poliser som bevakade matchen.

Den slutade i en tragedi där den 38-årige polismannen Filippo Raciti fick sätta livet till. Dessutom skadades en annan polis svårt, de italienska läkaran uppgav i natt att tillståndet är kritiskt.

100-tal fans till sjukhus

Ett hundratal supportar skadades också så svårt att de fick föras till sjukhuset i Catania, som larmade om katastrofberedskap.

Men gårdagens skandalscener var ingen tillfällighet, varje vecka skadas människor i samband fotbollsmatcher i Italien. Så sent som i förra veckan dog chefen för division 3-laget Sammartinese, Ermanno Licursi, efter ett bråk i samband med en fotbollsmatch.

Gårdagens sicilianska derby inleddes med en tyst minut för honom. Ändå upprepade sig historien.

”Lämnar fotbollen”

Precis efter matchen skyllde de bägge lagens coacher på motståndarnas supportrar. Men när nyheten om polismannens död spreds framfördes i stället kondoleanser till hans fru och två barn.

– Jag har älskat fotboll intensivt hela mitt liv och jag känner inte längre igen mig i den sporten. Med de här nyheterna lämnar jag fotbollen, den är inte för mig mer. Det här är inte fotboll, det här är inte fotboll, det här är inte fotboll, sade Catanias klubbchef Pietro Lo Monaco till Sky Sport.

Nio Catania-huliganer greps under kvällen, fyra av dem minderåriga.

Det var i matchens 58:e minut kravallerna utbröt. Oroligheterna började med att Palermofansen blev försenade och missade första timmen av matchen. När de uppretade supportrarna kom till arenan attackerades de av hemmapubliken. Kravallpolisen hamnade mellan Catanias och Palermos huliganer och tvingades ingripa med tårgas. Matchen fick avbrytas i mer än en halvtimme.

I tumultet som uppstod träffades polismannen Filippo Raciti i ansiktet av en hemmagjord bomb. Han fördes i ilfart till Garibaldisjukhuset, men hans liv gick inte att rädda.

Stoppar allt spel

Matchen kunde trots oroligheterna spelas färdigt och slutade 2–1 till Palermo.

Italienska fotbollsförbundets chef Luca Pancalli hotade tidigare i veckan att stoppa allt spel om situationen på läktarna inte lugnade ner sig. Nu blir hoten verklighet. Italienska fotbollförbundet beslutade i går att ställa in alla fotbollsmatcher i Italien samt landslagens inplanerade vänskapsmatcher.

Italiens premiärminister Romano Prodi krävde i går i ett uttalande att kravallerna upphör.

– Min första tanke går till personerna som skadades och till deras familjer. Jag känner också plikten att säga att det är nödvändigt med en kraftfull signal för att undvika att sporten fortsätter att degenerera på det sätt som vi alltför ofta tvingas se, sade han.

De värsta fotbollsskandalerna

David Nannini Nilsson, Ulrika Sturén

ARTIKELN HANDLAR OM