”Attacken var planerad”

Åklagare: Dödsdådet var överlagt och planerat i förväg

FOTBOLL

Den dödliga attacken mot polismannen Filippo Raciti var överlagd och planerad i förväg.

Det säger åklagare Ignazio Fonzo som håller i fallet och som under dagen gjort en första undersökning av brottsplatsen.

Ignazio Fonzo har under dagen lett en teknisk undersökning av stadion "Massimino" med omnejd. Efter undersökningen uttalade han misstankar om att Catanias ultras planerat mordattacken i förväg.

– Efter en första undersökning är det svårt att fastställa händelseförloppet som ledde till Racitis tragiska död. Det vi kan säga just nu är att inga Palermoanhängare var inblandade i attacken, det var bara pseudo-anhängare till Catania, som gick till anfall med en överlagd aktion.

Även polisen är övertygad om att anfallet var planerat. 24-årige polismannen Salvatore Renda var en av dem som försökte slå tillbaka det dödliga anfallet i går kväll.

”Ett gerillaöverfall”

- Jag eskorterade en grupp av Palermoanhängare till stadion när vi plötsligt anfölls av Catanias ultras. Vi fick allt möjligt på oss. Det var ett organiserat gerillaöverfall. Plötsligt blev det omöjligt att andas, jag mådde illa och svimmade, säger han från sin sjukhusbädd, skriver Corriere della Sera.

Salvatore Renda vaknade i ambulansen på väg till akuten.

– På sjukhuset fick jag reda på att Filippo Raciti hade dött. Jag kände honom, han var en vän, uppskattad av alla. Det är en tragedi. Man kan inte dö för en fotbollsmatch, säger han.

David Nannini Nilsson