Kan bli spel – trots mordet

Pamparna vill skynda på beslutet: ”Dödsoffer oundvikligt”

Foto: afp
polisbegravning Den 38-årige polismannen Filippo Raciti dödades under fotbollskravallerna i fredags. I går begravdes han, och hela Italien följde ceremonin. En av de som uttryckte sina kondoleanser var påven Benedictus XVI.
FOTBOLL

Den italienska fotbollen kan starta upp ­redan till helgen.

Ordföranden för ­Serie A, Antonio Matarrese, menar att fotbollen inte får stoppas även om våldet nu krävt en polismans liv.

– Dödsoffer är en oundviklig del av en rörelse som polisen inte lyckas kontrollera, säger han.

I går begravdes den 38-årige polismannen Filippo Raciti och tusentals människor följde begravningen. Dödsfallet har skakat om den italienska fotbollen, men vad det i slutändan betyder är inte klart. Efter ett krismöte mellan den italienska regeringen och fotbollens representanter meddelade i går inrikesministern Giuliano Amato att regeringen vill se strängare påföljder och hårdare kontroll på arenorna runt om Italien.

Zlatans arena

Det har gått ett drygt år sedan man tog beslut om hårdare säkerhetskrav på arenorna, men dessa krav har man efterlevts. Enligt tidningen La Repubblica är det bara tre arenor som lever upp till kraven. Det handlar om Rom, Turin och Palermo. Zlatan Ibrahimovics hemmaarena, Giuseppe Meazza i Milano håller alltså inte måttet.

Därför talar mycket för att Inter kommer att få spela seriefinalen mot Roma inför tomma läktare. När den matchen kommer att spelas är dock inte klart. Ett beslut om det kommer först på onsdag efter ett regeringssammanträde.

Men det kan bli spel redan i helgen – något som gläder Antonio Matarrese, ordförande för de italienska fotbollslagens federation.

– Jag kan inte hålla med dem som tycker att fotbollen ska stoppas i flera veckor, det är oansvarigt, säger han till La Repubblica.

Hård kritik

Att en polisman dödats är inte skäl nog, enligt Matarrese.

– Dödsoffer inom fotbollens system är tyvärr en del av den enorma rörelse som polisen ännu inte lyckats kontrollera.

Uttalandet har fått hård kritik från många håll. Bland annat från Italiens premiärminister Romani Prodi.

– Det är ett oacceptabelt uttalande, helt galet, det har inte

någonting med sport att göra, säger han.

Matarrese är dock inte ensam om att vilja se fotbollen starta upp direkt.

– Jag vet att när någon dör är allt annat oviktigt, men en vecka kostar 6,5 miljoner euro (57 miljoner kronor) i uteblivna biljettintäkter och tv-pengar, säger Sampdorias generaldirektör Beppe marotta.

ARTIKELN HANDLAR OM