Därför värvade Juve Mellberg

Ranieri om svensken: Han har en imponerande fysik

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Så var de Elva Olof Mellberg blir den elfte backen i Juventus trupp när han ansluter i sommar.
FOTBOLL

Claudio Ranieri ville värva Olof Mellberg redan för sju år sedan.

Juventustränarens inställning har varit mycket viktig för den svenska landslagsspelarens val av klubb.

– Jag är väldigt glad över den här överenskommelsen, säger Olof Mellberg.

2001 var Claudio Ranieri tränare i Chelsea. En av spelarna han var intresserad av och undersökte möjligheten att värva var Olof Mellberg, Racing Santander.

Det blev aldrig något.

Nu korsas deras vägar igen. När Juventus ska stärka upp backlinjen väljer Claudio Ranieri att genomföra sin svenska värvning.

– Han är en mittback som även kan spela till höger i försvaret, som han gjort den här säsongen. Han har en imponerande fysik, men är mycket snabb. Mellberg kommer tillföra internationell erfarenhet och kvalité, säger Ranieri till Juventus hemsida.

Italiensk jätte

Tränarens inställning har enligt vad Sportbladet erfar varit mycket betydelsefull för Olof Mellberg. Den svenska landslagsspelaren har haft ett par andra konkreta förfrågningar från klubbar i stora ligor som Spanien och England, men valet föll på Ranieris Juventus, den nyfödda italienska jätten.

– Den här erfarenheten i Italien, i en prestigefull klubb och en av världens viktigaste ligor, kommer att vara viktig. Nu måste jag avsluta säsongen på bästa möjliga sätt med Aston Villa, men jag kan inte vänta på att ansluta mig till Juventus och göra mitt bästa i den svarta och vita tröjan. säger Olof Mellberg till Juventus hemsida.

Familjefadern Olof Mellberg har signerat ett kontrakt på tre år, från den 1 juli 2008 till 30 juni 2011.

Skadedrabbade Juventus ville ha Mellberg direkt nu januari, men det satte Aston Villa stopp för.

Villa satte stopp

Precis som Sportbladet skrev i går var diskussionen öppen ända in i slutet.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få hit Mellberg redan i januari, men det var omöjligt. Aston Villa vägrade sälja honom, eftersom de ansåg honom oersättlig, säger Juventus klubbdirektör Alessio Secco.

Flytten till Juve kommer att bli ett sportsligt lyft för Olof Mellberg, med Champions League nästa år.

Den kommer däremot sannolikt inte att bli ett lönelyft.

Enligt Sportbladets italienska uppgifter kommer han som minst att tjäna 20 miljoner kronor per år i ren lön, vilket är tre miljoner mindre än i Villa.

– Lönen är bra, men han är långt ifrån de bäst betalda i Juventus, säger en journalistkälla.

FAKTA

Juventus alla backar

Giorgio Chiellini, 23. Mittback. Värvades från Fiorentina 2005 som ytterback. Skolades om i höstas, och ses nu som en av ligans bästa mittbackar.

Jonathan Zebina, 29. Högerback. Skadebenägen fransman som varvat stort spel med fajter med klubbledning och media ända sedan han kom från Roma. Kan också spela mittback och till vänster.

Nicola Legrottaglie, 31. Mittback. Sågs som det italienska landslagets framtidsklippa när han värvades från Chievo 2003, men floppade direkt. Har varit utlånad i två omgångar, men har i år fått en rejäl nytändning och är ordinarie.

Alessandro Birindelli, 33. Högerback. Försvarets mest rutinerade. Har spelat i Juventus sedan 1997. Väldigt allround back som också kan gå in centralt. Slutar förmodligen till sommaren.

Zdenek Grygera, 23. Högerback. Hämtades in från Ajax i somras och har fått hyfsat med matchtid hittills. Kan spela både på kanten och i mitten.

Jorge Andrade, 29. Mittback. Kom som Bosman från Deportivo la Coruna i somras, men blev allvarligt knäskadad i september. Tveksamt om hans knän håller i framtiden. Tillbaka i spel i mars.

Cristian Molinaro, 24. Vänsterback. Första säsongen i Juventus och har direkt tagit en ordinarie plats.

Hasan Salihamidzic, 31. Ytterback. Är egentligen yttermittfältare, men har vid enstaka tillfällen också använts som försvarare, både i Juventus och i förra klubben Bayern München.

Guglielmo Stendardo, 26. Mittback. Lånades in från Lazio i förra veckan. Är bara tänkt som backup under våren, men gör han en bra säsong så har Juventus en köpoption på honom.

Domenico Criscito, 21. Mittback. Började säsongen som ordinarie i Juventus, men floppade totalt. Lånades i förra veckan ut till Genoa, där han slog igenom förra säsongen.