Kolla – vår straffskytt

EM-missen är glömd – nu sätter Zlatan allt: ”Bra med erfarenhet”

Foto: STELLA PICTURES
en son glädje Familjen var på plats när Zlatan på nytt avgjorde för Inter med en lyckad straff. Efter matchen sprang matchhjälten ut till sin sambo Helena och sonen Maximilian, som lärt sig känna igen en målskytt vid det här laget.
FOTBOLL

Han har i blågult förknippats med stölden och missen.

Men det kan bli ändring på Zlatan Ibrahimovics straffregister i landslaget.

Om Zlatan gör som i Serie A – mål.

Hälften av Interstjärnans 14 ligamål har kommit efter straffar. I går, mot Empoli, var det dags igen.

Straffen var mycket tveksamt dömd, men Zlatan tvivlade inte.

Han slog bollen i målvaktens vänstra nedre hörn. Inte hårt, inte superplacerat, men tillräckligt.

Precis som han gjort tidigare under säsongen.

Om man, läs får ni se i Sportbladets sammanställning härintill, ska se en röd tråd i Zlatans strafftaktik så är det att han slår dem lågt, inte stenhårt, inte superväl, men bra placerat och behärskat till höger om målvakten – sett från Zlatans ögon.

Att Zlatan Ibrahimovic öser in mål i stort är förstås positivt för landslaget, att han gör straffmål kan också komma till nytta under EM-slutspelet. Därmed har en het straffläggare Zlatan chansen att revanschera sig för ”stölden” (när han tog straffen som Kim Källström skulle lägga, mot San Marino 2003) och missen (EM 2004 mot Holland).

Ett magert facit

Sedan Henrik Larsson slutade i landslaget ligger Kim Källström, Fredrik Ljungberg eller Zlatan Ibrahimovic bäst till.

Men straffacit för landslaget har varit magert. Henrik Larsson missade en straff mot Tyskland i VM 2006, Fredrik Ljungberg missade en i EM-kvalet mot Liechtenstein i september samma år.

Och så minns vi förstås straffmissarna mot Holland i EM 2004 för både Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg.

– Det är ju ovanligt att vi backar bli aktuella, det är när alla måste lägga. Det är en fin linje mellan fiasko och succé, säger Olof Mellberg.

Efter missen i EM 2004 blev förbundskaptenerna tydliga med att på förhand bestämma vilka som ska lägga straffarna.

En straff för Kim i år

– Vi får reda på vem som ska slå straffarna på matchgenomgången. Det brukar vara någon av oss, det beror ju på vilka som spelar också, säger Kim Källström.

Kim är tredje straffläggare i Lyon och har satt en straff i år. Att vara straffläggare i klubbaget är en fördel när man ska slå dem i landslaget.

– De flesta kan slå en straff i mål, det blir mer en mental grej när man ska slå den under press, säger Kim Källström.

– När det gäller mycket så kan det vara bra att man har en viss erfarenhet av det. Det är absolut ingen nackdel, säger Mellberg om Zlatans straffskörd.

FAKTA

Åtta straffmål i inter – här är Zlatans fullträffar 07/08

23 september

Livorno–Inter 2–2

Säsongens första straff placeras lågt i målvaktens högra hörn. Målvakten går åt rätt håll men är är ändå chanslös på den distinkta och välriktade straffen. Målet innebar 1–1.

30 september

Roma–Inter 1–4

Nästa straff är betydligt svagare. Bollen placeras lågt och tveksamt mot målvaktens vänstra hörn. Doni ser ut att rädda, men får bollen under sig. Målet innebar 0–1.

11 november

Inter–Lazio 3–0

En mycket bra slagen straff av Zlatan. Hård, hög och välplacerad utan chans för målvakten i hans högra hörn. För säkerhets skull kastar sig också veteranen Ballotta åt fel håll. Målet innebar 1–0.

9 december

Inter–Torino 4–0

En straff som påminner väldigt mycket om den som Zlatan slog mot Roma. Återigen dåligt placerad i högra hörnet med Zlatans ögon sett men något hårdare. På nytt smiter bollen in under målvakten. Målet innebar 1–0.

13 januari

Siena–Inter 2–3

Ännu ett straffmål som känns lite turligt. Den här gången byter ”Ibra” hörn men precis som mot Torino är straffen svagt placerad. Målvakten bör ta den men lyckas inte få ner händerna i backen i tid och bollen försvinner in under dem. Målet innebar 0–1.

20 januari

Inter–Parma 3–2

På nytt byter Zlatan hörn och håller bollen längs marken. Målet är aldrig i fara då målvakten chansar åt fel håll. Men straffen är varken välplacerad eller speciellt hård så frågan är om Zlatan väntade ut eller bara hade tur. Målet innebar 2–2.

3 februari

Inter–Empoli 1–0

Nästan en karbonkopia av straffen mot Parma. Återigen försvinner målvakten åt vänster medan bollen rullar in längs marken till höger. Inte heller den här gången är den speciellt välplacerad, och på nytt är det svårt att se om den slås dit på chans. Målet innebar 1–0.

2 oktober

Inter–PSV Eindhoven 2–0

Årets enda CL-straff så här långt är riktigt bra. Gomes chansar åt höger men kan därifrån bara hjälplöst konstatera att Zlatan slagit en hård och relativt hög straff i andra hörnet. Målet innebar 1–0.

Sammanställning: Martin Ohlsson