Här slutar hans saga

Ronaldo knäskadad – karriären kan vara över: ”Tiden avgör”

Foto: SCANPIX, REUTERS, AP
Nio månader Så länge blir Ronaldo borta – minst. Karriären kan vara över.
FOTBOLL

Här bärs en gråtande Ronaldo ut på bår.

En söndersliten sena i vänsterknät tvingar honom till vila i minst nio månader.

Men troligtvis är tårarna slutet på en fantastisk karriär.

BARS UT PÅ BÅR I en duell i straffområdet i Milans hemmamatch mot Livorna faller Ronaldo – och tar sig direkt för sitt vänstra knä. Han ligger kvar och vrider sig i smärtor. Båren kommer in och Ronaldo bärs ut. Kanske kommer han aldrig tillbaka.

I den 59:e minuten av Milans hemmamatch mot Livorno tog Ronaldos säsong och kanske karriär slut. Efter en duell i straffområdet, i samband med att Milan fått straff, föll Ronaldo tungt och tog sig för knät. Att skadan var allvarlig rådde det ingen tvekan om.

– Jag hörde ett otäckt ljud, som en smäll, det var ett konstigt ljud, säger Livornos målvakt Marco Amelia.

Brassen grät på båren när han bars av för att föras direkt till Galleazzi-sjukhuset i Milano. Den första diagnosen är dyster.

– Det går inte att göra en full diagnos, men det är allvarligt, säger viceordföranden Adriano Galliani.

Åkte till sjukhuset

Många av Milans spelare åkte direkt efter matchen, som slutade 1–1, till sjukhuset för att stötta sin lagkamrat.

– Man såg direkt att det var allvarligt. Vi får hoppas på det bästa, men jag är rädd att det är allvarligt, säger mittbacken Daniel Bonera till klubben hemsida.

Milans tränare Carlo Ancelotti fick efter matchen kritik för att han lät ”Fenomenet” Ronaldo spela. Läkarteamet visste att han hade problem med knät och brassen fick lång massage innan matchen, men det hjälpte inte. Redan tre minuter efter inhoppet föll Ronaldo ihop.

Carlo Ancelotti slår ifrån sig anklagelserna.

– Om han spelade betyder det att han var redo att spela. Vi är inte så galna, sa Ancelotti på presskonferensen efter matchen.

Fick dementera

Skadan sätter ett stort frågetecken kring Ronaldos framtid i Milan och en fortsatt karriär.

1999 råkade han utför en liknande skada i högerknät, som då hotade att ödelägga hans karriär. Rehabiliteringen tog 20 månader, men Ronaldo kom tillbaka starkare än någonsin.

Milans tränare Carlo Ancelotti fick tidigare under onsdagen öppet dementera rykten som sa att Ronaldo skulle sluta på grund av sin dåliga fysik. Efter matchen var Ancelotti tvungen att ta upp ämnet igen.

– Jag vill inte säga att den här skadan är slutet på hans karriär, det kan bara tiden avgöra. Allt vi kan göra är att stötta honom nu, säger Carlo Ancelotti till Milans hemsida.

FAKTA

FENOMENETS FANTASTISKA KARRIÄR

Fullständigt namn: Ronaldo Luis Nazário de Lima. Längd: 183 cm. Vikt: 90 kilo. Smeknamn: O Fenômeno (Fenomenet). Ålder: 31. Född 18 september 76 i Rio de Janeiro Familj: Har sonen Ronald, 7, med den Milene Domingues. Klubbar i karriären (Matcher/mål (ligamatcher)): 93-94 Cruzeiro 13/12 94-96 PSV 46/42 96-97 Barcelona 37/34 97-02 Inter 69/49 02-07 Real Madrid 127/83 07– Milan 19/9. Landslaget: 94–06 Brasilien 97/62 Utmärkelser (i urval): Fifa Player of the year: 96, 97 och 02. World soccer player of the year: 96, 97 och 02. Vinnare av guldbollen: 97 och 02. Guldskon: 97. Uttagen i VM:s världslag: 98 och 02. Skyttekung i Holland 94/95 och i Spanien 96/97 och 03/04. Skyttekung i Copa America 99. Meriter (i urval): Två VM-guld (94 och 02), vinnare av Uefa cupen (98 med Inter) och Cupvinnarcupen (97 med Barcelona). Cupmästare i Holland och Brasilien. Ligaseger i Spanien (03 med Real Madrid). OS-brons i Atlanta, USA, 96.