Vann mot smärtan

Sportbladet berättar om hur Ibra kom tillbaka efter skadan

Foto: FOTO: AP
Zlatan Ibrahimovic.
FOTBOLL

En vinter full av smärta.

En vår med lång och plågsam ­rehabilitering.

Men i går var var Zlatan Ibra­himovic äntligen tillbaka på fotbollsplanen igen.

Foto: FOTO: BJÖRN WANHALATO
Håkan Alfredsson i Umeå är expert på knäskador. Det var han som hjälpte Zlatan tillbaka.

De första signalerna om att någonting inte stod rätt till med Zlatans knäskålssena kom i slutet av februari. Enda synbara tecknet före det har varit att Inter och landslagets anfallare under någon vecka tränat och spelat med en tejpning runt det vänstra knät.

Men på en presskonferens den 23 februari avslöjade Inters tränare Roberto Mancini att Zlatan haft ont i några veckor. Dagarna innan hade Zlatan fått hård kritik för sin insats i den första Champions League-matchen mot Liverpool. Nu tog Mancini sin stjärnforward i försvar:

– Ibra har inte gjort sig själv rättvisa på ett tag. Han har problem med en sena i knät och har grinat illa i ett par veckor. Därför har jag blivit besviken när jag läst den hårda kritiken mot honom, säger Mancini.

Efter CL-matchen mot Liverpool vilade Zlatan i 17 dagar innan han gjorde comeback mot Reggina den 8 mars. Han spelade också returmatchen mot Liverpool tre dagar senare, och ytterligare fyra ligamatcher i Serie A. Men mötet med Lazio blir Zlatans sista match på nästan två månader. Haltande lämnade han planen i den 68:e minuten.

Bara några dagar före Lazio-matchen hade Zlatan gjort ett blixtbesök i Umeå och träffat Håkan Alfredson, expert på skador i senor. Knäskålssenan undersöktes och Alfredson konstaterade att Zlatan drabbats av ett så kallat hopparknä. Landslagsanfallaren får också ett specialprogram som han ska följa under de närmaste veckorna.

Efter en dryg veckas träning på egen hand gör Zlatan ett försök att delta i Inters spelövningar på allvar.

Men efter bara några dagar kommer bakslaget. Knät håller inte för den hårdare belastningen, och efter önskemål från Zlatan bestäms att han ska åka hem till Sverige för att fortsätta rehabiliteringen. Tillsammans med Malmö FF:s sjukgymnast Rickard Dahan ska Zlatan i lugn och ro träna upp sitt ömmande vänsterknä.

– Han har sagt att det känts bättre, samtidigt är Zlatan inte i fullt matchskick. och har känt att han behöver tid för att fokusera helt och hållet på bara rehabilitering. Det blir aldrig optimalt när man kör rehab under tidspress eller har laget inpå, berättar Dahan.

Den 18 april landar Zlatan i Köpenhamn för att sedan åka vidare till Malmö.

Under Dahans ledning kör Zlatan efter det träningsprogram som Håkan Alfredson satt ihop och knäsenan förbättras för varje dag. Men fortfarande är det en liten punkt på senan som inte riktigt vill ge med sig. Därför väljer Zlatan att ännu en gång flyga till Håkan Alfredson i Umeå.

Alfredson sprutar in medlet polidocanol i knät.

– Vi trodde att den sista smärtan skulle försvinna. När den inte gjorde det valde vi att ge honom en injektion för att snabbare bli av med den sista smärtan, förklarar Alfredson.

Injektionen får exakt den effekt som Alfredson och Zlatan har hoppats på. För två veckor sedan var Zlatan tillbaka i Milano där han på plats på San Siro se derbyt mot Milan. En vecka senare var han åter i full träning med Inter.

När Zlatan – utan några bakslag – kunde genomföra fyra träningar under veckan bestämde tränaren Roberto Mancini att anfallsstjärnan skulle finnas med i truppen i gårdagens avgörande match mot Parma.

Inte ens Mancini kunde ha drömt om vilken succé det skulle bli.

Efter att ha kommit in i den 50:e minuten säkrade Zlatan ligasegern åt Inter genom sina två mål. Då hade inte Zlatan spelat en enda minut på 50 dagar.

FAKTA

Gjorde flera besök i Umeå:

25 mars: Tillsammans med Inters klubbläkare flyger Zlatan till Umeå för att undersökas av experten på skador i senor, Håkan Alfredson.

26 mars: Sverige möter Brasilien i London. En landskamp Zlatan tackat nej till på grund av smärtan i knät.

29 mars: Zlatan spelar ligamatchen mot Lazio. Han lämnar haltande planen.

14 april: Efter att ha tränat på egen han under en tid gör Zlatan ett försök att delta i Inters. Han tvingas avbryta träningen och senare bestäms att han ska åka hem till Sverige för att fortsätta rehab.

18 april: Zlatan är hemma i Malmö och börjar rehabträna tillsammans med Malmö:s sjukgymnast Rickard Dahan.

29 april: Nytt besök i Umeå hos Håkan Alfredson som ger Zlatan en injektion på den lilla punkt i knät som fortfarande gör ont.

4 maj: Zlatan är tillbaka i Milano och ser derbyt mot Milan på plats på San Siro.

12 maj: Efter att ha tränat på egen hand i en vecka är Zlatan åter i full träning med laget.

18 maj: I den sista ligamatchen mot Parma finns Zlatan med på bänken. Efter en mållös första halvlek byts han in i den 50:e minuten 40 minuter senare är Inter mästare efter två mål av Zlatan.