”Zlatan är orörbar...”

Mourinho har aldrig haft en tanke på att sälja superstjärnan

Foto: ANDREAS BARDELL
BETYDELSEFULL Det ryktades att Zlatans nye tränare José Mourinho ville bli av med Zlatan Ibrahimovic . Men nu står det klart att svensken är orörbar.
FOTBOLL

LUGANO. Glöm snacket om att José Mourinho vill sälja Zlatan Ibrahimovic.

Inters nye tränare vill inte bli av med Zlatan – tvärtom.

Mourinho kallar honom för ”fullständigt orörbar”.

Foto: AP
José Mourinho fick tidigt klart för sig hur viktig Zlatan är för Inter.

Han är Sveriges största stjärna i EM och den som det är i särklass störst intresse kring i det blågula lägret i Lugano.

Nu tyder allt också på att Zlatan Ibrahimovic får förbli även Inters fixstjärna.

I förra veckan uppgav italienska tidningen Tuttosport att Inters nye stortränare ville göra sig av med Zlatan för att satsa på sina tidigare spelare från Chelsea och andra nya värvningar. Sportbladet skrev redan i måndags att uppgifterna troligen var falska.

Nu står det klart att José Mourinho inte bara vill ha kvar Zlatan med stor sannolikhet – han ser honom som orörbar.

Mourinho är i Japan, för en avskedsmatch för Nakata. Under besöket där har den portugisiske stjärntränaren i samtal beskrivit Zlatan som ”assolutamente intoccabile”, ”fullständigt orörbar”.

En huvudroll

En av Sportbladets italienska kontakter berättar att Mourinho aldrig haft en tanke på att Zlatan skulle säljas. Redan under det första mötet, som uppges ha ägt rum i Paris, mellan portugisen och Massimo Moratti, Inters ägare, ska Mourinho ha fått klart för sig vad Zlatan betyder för Inter och Moratti.

– Det är nu två månader drygt som Moratti och Mourinho har haft kontakt, allt har varit klart för att han skulle komma och Mancini skulle bort. Under deras samtal har Mourinho insett precis vilken huvudroll Ibra spelar i Inter och hur uppskattad han är, säger en italiensk källa.

Även ansedda italienska Gazzetta dello Sport har uppgifter, som Sportbladet tagit del av, som tyder på att Mourinho till fullo förstår Zlatans värde för klubben. Om ”Ibra” ska säljas så vore det enbart för gigantiska pengar.

– Att Inter vill förnya Ibras kontrakt och ge honom en jättelön visar ju också på det, säger en Inter-reporter på Gazzettan.

Ingen lång lista

Samtidigt som Mourinho nu är i Japan är Inters transfermarknads-ess Marco Branca i Spanien där det finns flera spelare som intresserar klubben, bland annat Diarra, Robinho, Eto’o och Deco. President Moratti, som i går var i Rom, kommenterade värvningsturnén så här:

– Mourinho har mer eller mindre sagt vilka spelare han tror skulle kunna tillföra något. Det handlar inte om en lång lista. Han är också övertygad om att kvalitén redan finns i laget.

FAKTA

Därför är Zlatan så viktig för Moratti

MÅLEN

Zlatan har utvecklats som målskytt och gjorde 17 mål på 26 matcher för Inter i Serie A den gångna säsongen. I Champions League gjorde han 5 på 7 matcher. Det ger ett betydligt högre målsnitt än vad han hade i Juventus och Ajax tidigare i sin karriär.

STJÄRNGLANSEN

Den svenske landslagsmannen är en av världens största och bästa fotbollsspelare. Han är ett affischnamn för Inter, för jätten Nike – och för landslaget. Den uppmärksamhet Zlatan kräver med sitt spel och sin person ger i sin tur uppmärksamhet – och intäkter – till Inter.

ÅLDERN

Zlatan är bara 26 år gammal men har redan gott om rutin från de största matcherna. Han har många bra år framför sig och kommer att utvecklas ytterligare som spelare. En storklubb som Inter bygger både för i dag och för framtiden – och Zlatan är både och.

SYMBOLEN

Ett av de främsta skälen till att Zlatan inte säljs. Moratti har ofta sagt att Zlatan är en symbol för Inter och menar att svensken gav klubben dess ligaseger i ett ögonblick när allt verkade förlorat.