Ekdal bänkad – ett fall framåt

Foto: Bildbyrån
Albin Ekdal i ”den gamla damens” svartvita tröja.
FOTBOLL

Ett litet men viktigt steg i den färska proffskarriären.

Albin Ekdal fick sitta på Juventus bänk hemma mot Catania.

Men debuten i serie A får 19-åringen vänta på.

Utsikterna var annars goda för det första elddopet i den svartvitrandiga tröjan hemma på Stadio Olimpico i Turin. Juventustränaren Claudio Ranieri, som gärna roterar rejält i spelartruppen än sliter onödigt mycket på enskilda spelare, vilade (eller saknade på grund av avstängningar och skador) snudd på en ordinarie startelva mot Catania.

Från start – ingen Sissoko, Trezeguet, Nedved, Camoranesi, Buffon eller Iaquinta.

Och ingen Olof Mellberg. Efter 270 raka ligaminuter i serie A-fotbollen fanns inte backveteranen med i 18-mannatruppen.

Det ökar chanserna att han spelar söndagens svåra bortamatch mot Sampdoria och att han är högaktuell för trippen till Minsk och mötet med Bate Borisov i Champions league på onsdag.

Brasilianaren Amauris tidiga mål pekade mot tio av tolv möjliga poäng i ligaöppningen för Juventus. Men den ”gamla damen” imponerade inte. Och Catania var inte sent att utnyttja ”Juves” knackiga spel i andra halvlek. Inhopparen Gianvito Plasmati kvitterade med drygt 20 minuter kvar.

Brända chanser

Med Plasmatis mål försvann troligen också Ranieris eventuella tankar på att skänka unge Ekdal en ligadebut på Olimpico. När Juventus öste på för segermålet var det liksom inte läge för en sån snygg gest. Pavel Nedved var ett säkrare kort, men han sällade sig till en i raden av hemmaspelare som brände chans på chans.

Juventus befarar att långtidsskadade försvararen Jorge Andrade aldrig kommer tillbaka. Portugisen var borta nästan hela förra säsongen och knäopererades i våras.

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att imponera i Inter. Han hann med att pricka ribban med en frispark från 35 meter mot Lecce innan han snyggt nickade ner till Julio Cruz vid dennes 1–0-mål i 79:e minuten. Det blev matchens enda mål och obesegrade Inter leder på 10 poäng efter fyra omgångar, en före Lazio och Atalanta.

Henrik Skiöld/TT