Mourinhos kalla krig

Mur ska hålla media och supportrar borta: ”Bryr mig bara om fotbollen”

Foto: FOTO: CHRISTIAN SANTI/AP
Förbjudet att filma och fota José Mourinho och Inter har byggt en tre meter hög mur runt träninganläggningen – budskapet går inte att missa. Media och supportrar är inte välkomna här.
FOTBOLL

APPIANO GENTILE. Smekmånaden är över för José Mourinho. Han ligger i fullt krig med både de italienska journalisterna och sina tränarkollegor.

Hans senaste vapen mot media och supportrar – en tre meter hög mur runt hela träningsanläggningen.

Dubbla barriärer hindrar journalister och fans från att se in på träningsanläggningen Appiano Gentile.

Skillnaden på bara två månader är enorm. Då, i juli när José Mourinho gjorde sin första presskonferens som tränare för Inter var han välklädd, solbränd och hela tiden skämtandes.

I går, dagen innan hans första Milanoderby är lyxkavajen utbytt mot en sliten Intertröja. Han sitter ihopsjunken, är butter och svarar till en början enstavigt.

Bojkottar pressen

Bakgrunden till den hätska stämningen är hans beslut att bojkotta presskonferenserna under veckan.

I stället skickade han fram sin assistent, Interlegendaren Giuseppe Baresi. När fråga efter fråga under gårdagens presskonferens handlade om det exploderade till slut Mourinho.

– Jag bryr mig inte om vem som kritiserar mig. Vem vet, ni italienare kanske inte är så förälskade i fotboll som jag trodde. För er är allting en tv-show, där allt ska analyseras in i minsta detalj. Men såna här grejor betyder inte det minsta för fotbollen. Och jag bryr mig bara om fotbollen.

”Bryr er om fel saker”

Sen sågade han Serie A längs fotknölarna.

– Att jämföra Serie A med Premier League och La Liga i dag går inte. Den italienska fotbollen är pytteliten. Men det är det ingen som oroar sig över. När vi mötte Lecce i onsdags ställde de i princip upp med tre målvakter och åtta försvarare. Och det enda ni bryr er om är att Beppe Baresi kommer till presskonferensen i stället för att jag gör det. Det är konstigt, ni bryr er om fel saker.

Mourinho kritiserades också hårt för den tre meter höga muren som nu avskärmar hela Appiano Gentile-anläggningen från omvärlden. I gårdagens Tuttosport rasade Intersupportrarna på plats mot det nya påfundet. Men Mourinho viftade bort kritiken när tidningens reporter ville fråga om varför supportrarna inte längre fick se träningarna.

Supportrarna är arga och…

– Supportrarna, eller ni journalister?

Supportrarna…

– Eller ni journalister?? Ni journalister säger jag.

Vi säger väl både och då.

– Jaha, både och? Du håller redan på att byta åsikt.

Räkna inte med att det röks någon fredspipa på San Siro i kväll.