Så var seriefinalen i Italien

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterade direkt

FOTBOLL

Allsvensk guld- och bottenstrid i all ära.

Men det spelas fler intressanta fotbollsmatcher runt om i Europa i dag.

En av de mest intressanta – toppmötet i Serie mellan Zlatan Ibrahimovic Inter och uppstickaren Udinese.

Sportbladet.se följer varenda steg, passning och filmning från seriefinalen – minut för minut.

SLUT INTER-UDINESE 1-0! Där är det över, där är det slut och därmed är Inter nya serieledare i Serie A. Tacka Julio Cruz för det. Lite typiskt Inter va, att göra 1-0 och sno med sig tre poäng lite ofint på tilläggstid? Det var absolut inte orättvist, det säger jag inte... men det var inte heller jätterättvist.

Inter skapade väl mest och bäst men Udinese stod upp bra och det hade inte alls varit en skandal om laget fått med sig en pinne.

Zlatan gör en helt okej match tycker jag. Ligger bakom mycket i Inters anfallsspel och skapar också ett par farliga chanser men han är inte inne i det där riktiga stimmet just nu och där har Inter och Mourinho ett litet sparkapital, en extra växel att slänga i framöver.

Inter toppar ligan numera, på sina 24 poäng, det är två poäng före Lazio och Milan där just Milan har chansen att ta sig förbi igen om några timmar i den sena kvällsmatchen mot Lecce.

Vi rundar av nu och känner oss ganska stolta över att vi lyckades hålla oss vakna, denna gråa söndag och efter den här ganska mediokra underhållningen från San Siro. Det kan bara bli bättre, det är en rätt okej tröst.

På lördag väntar en tuff uppgift för Zlatan och Co när man reser till Sicilien för att möta Palermo borta.

Fortsatt trevlig helg på er!

90 ... och där kommer det. 1-0 Inter!! Det är inte Zlatan men det skiter nog Mourinho fullständigt i. Det är inbytte Cruz som gör sitt andra mål för säsongen. Cruz vräker sig fram på en Inter-hörna från vänster och sätter segermålet, får vi väl anta. Rättvist? Nja, det vet i... kanske. Bollen touchar en spelare på förstastolpen vilket gör att bollen till slut når fram till Cruz som hugger som en kobra.

90 Vi spelar... eller vi och vi.. Inter och Udinese spelar på tilläggstid. Domaren har hittat tre minuter och Inter sätter nu in en sista stöt för att få hål på den där Handanovic...

88 Ååååhhoojj... Zanetti träffar stolpen klockren när han går på avslut med höger från ett par meter utanför straffområdet. Vilken möjlighet. Vilken chans. Skottet såg inte speciellt hårt ut men det behöver det inte vara, bara det är välplacerat, och det var Zanettis skott. Dock inte tillräckligt välplacerat.

84 Nej, nej, nej. Stankovic försöker dra till direkt med vänstern men nej, nej, nej. Det går inte. Inte alls. Bara fem kvar att jobba på nu för Inter. Ett Inter som ser ganska lojt ut. Slitet. Trögt.

80 Tio minuter kvar nu och hängskallarna blir fler och fler i Inter. Inte för att det är ens i närheten av att höras i Canal Plus usla sändning men det suckas och muttras säkert en hel del bland San Siro-publiken nu som kan vara ganska kräsna emellanåt. Med all rätt. Vi måste kunna kräva bättre fotboll än det här vi fått se i dag.

79 Mourinho har gjort även sitt tredje byte, ett sista försök att få hål på den där nollan. Vieira har lämnat, Stankovic ersatt.

77 Agostino går på avslut från 24 meter och Cesar täcker ut till en hörna som är bedrövligt dåligt slagen. Udinese behåller ändå bollen på Inters planhalva.

75 Mmm, kvarten kvar att spela på San Siro. Och om det var fyra sekunders tillägg på första halvlek så kanske det är åtta sekunder så här långt i andra. Still 0-0 alltså. Ett kanonresultat för Udinese så klart, och för Inters ärkerival Milan. Berlusconi sitter säkert och håller både en och två tummar för fortsatt ineffektivitet och måltorka just nu.

73 Cruz varnas. Han är lite, lite för het när han jagar boll mot Inler och jag tror att han varnas för protesten och inte för den lilla nuddningen i ryggen på Inler.

70 Mer och mer Inter nu. Och mer och mer Zlatan. Ibra är inblandad i varje anfall, varje attack som Inter kommer i, i stort sett. Udinese däremot har ingenting just nu. Kommer ingenstans. Det är Inter, Inter, Inter. Överallt och hela tiden. 20 minuter kvar att jaga serieledning på.

65 Cambiasso slår en stenhårt inåtskruvad frispark från höger som Handanovic boxar undan, hårt pressad. Zlatan möter returen direkt med pannan men den plockar Handanovic lite lättare. Mycket Ibrahimovic nu. Zlatan är framme i nästa anfall också och hugger och är så nära att få fram bollen i kanonläge för högern...

63 Balotelli... han har inte varit speciellt bra, får kliva åt sidan och Zlatan får i stället försöka spräcka Inters nolla tillsammans med Obinna.

59 Cruz tar den och det går ju inte alls. Varför skjuter inte Zlatan? Mourinho! Varför låter du inte Zlatan skjuta... Tar inte Zlatan nästa måste han ha en spricka i foten eller så har Mourinho att 2000 0000 0000 000 lire på 0-0... Någon annan förklaring till Zlatans uteblivna frisparkskanoner kommer jag inte på.

58 Ooohh! Zlatan gör det hur bra när han trycker ner Inler i gräset i en duell och sedan avslutar stenhårt på volley. Handanovic räddar dock men med stora problem. Zlatan är framme på returen och gräver också. Inters bästa chans så här långt. Nu frispark i farligt läge, strax utanför straffområdet till vänster... Nu kommer Zlatan att dra på!

55 Viera snor bollen från Inler på mittplan och sätter fart. Inler springer efter och river, skaver, rycker, sliter, sprätter och fnätter efter Viera som likförbaskat hittar ut till Balotelli. Situationen mynnar ut i en hörna som blir farligt men ändå inte. Frispark Udinese.

53 Kollega Sjöberg, som sitter och gör samma sak som jag men från allsvenskan, har lite mer att rapportera om. Halmstad har precis kvitterat mot Kalmar. Men inte fan blev den allsvenska guldstriden mer spännande för det. Men det kanske kommer.

50 Två bra möjligheter för Udinese. Floro Flores ligger bakom båda där den andra är den bästa. Han hittar in till, jag tror det är Domizzi i straffområdet, som når högst och nickar bollen tätt över Cesars ribba. Udineses farligaste chans så här långt och kanske också matchens? Säger väl en del om vad det är vi tittar på. Moratti ser så där nöjd ut där han sitter på hedersläktaren.

48 rna Inter från höger men domaren ser att Viera tar handtag och famntag och lite allt möjligt på Domizzi i straffområdet. Frispark således.

46 Japp, andra halvlek igång. Mourinho kastar in Cruz och tar ut sin landsman Quaresma. Halvleken är bara några sekunder gammal när Floro Flores (underbart namn för övrigt) lirkar sig fram och tar ett oväntat avslut som Cruz nyper med nöd och näppe.

PAUS Ja, lite pausunderhållning. Kolla in Zlatans sju underverk så kanske det blir lite lättare att genomlida andra halvlek från San Siro.

Jag lägger min röst på... äh, det är omöjligt men mitt hjärta bankar några extra slag varje gång jag ser EM-målet mot Grekland. Jag satt där själv och såg det live, i Salzburg. Så så vackert.

PAUS Jaha, jag gör som Inter-ägaren Moratti, jag går och tar en fika. Ska vi summera den första halvleken så kan vi väl göra det ganska snabbt och enkelt. Det finns ju faktiskt inte så mycket att rapportera om. 0-0 alltså, Inter har väl skapat mest men det är bannemej inte mycket. Zlatan har fått en del att jobba med men inte riktigt kommit loss. Han uppvaktas ständigt och ganska hårt av Udinese-försvaret som vet att man inte kan släppa killen en hundradelssekund.

Udinese då? Nja, inte speciellt vassa så här långt. Det där tremanna-anfallet ligger mest och lurar på kontringar och en pinne i den här matchen är ju guld för uppstickaren. Risken är väl överhängande att Udinese kommer att flytta tillbaka ytterligare i andra halvlek och slå vakt om poängen.

Ingen Adriano alltså i Inter. Däremot en Cruz, en Crespo och en Mancini på bänken som Mourinho kan leka med i andra halvlek. Jag gissar att det kommer ett byte ganska tidigt, han måste försöka få fart på Inter som allt för ofta fastnar, allt för ofta tvingas stanna upp i anfallen och ta avslut i dåliga lägen.

45 Quaresma lossar med högern och skottet täcks ut till hörna... som inte hinner slås. Morganti blåser av för paus. Han bjussade på fyra sekunders tillägg. Fyra sekunder. Hade varit intressant att höra hans förklaring till var han hittade dem.

43 Mer och mer Inter nu som styr det mesta. Udinese ligger och lurar på kontringar. Bara två minuter kvar av första halvlek nu, en ganska sömnig första halvlek tyvärr.

42 Men det blir Balotelli som försöker och han försöker så där. Skruvar den över muren, siktar på vänsterkrysset men det är ingen fart i skottet och Handanovic plockar potatis. Fasen, det hade varit intressant att se Zlatans doja i det läget. Gissar på att han tar nästa.

40 Inler drar till på uppstuds och får en bra träff. Cesar har uppenbara problem med det skottet och vi noterar Udineses bästa möjlighet så här långt. Nu har Inter ett bra frisparksläge, strax utanför straffområdet till vänster. Som upplagt för Zlatan? Ja, han lägger i alla fall upp bollen...

39 Agostino är nästa Udinese-spelare att varnas.

38 Zlatan vänder bort en försvarare, eller håller undan, och drar till på volley och bollen är nog någonstans halvvägs till Turin vid det här laget för det var både hårt och högt. Dessutom blåser domaren av Zlatan som inte ser speciellt nöjd ut med det domslutet. Mesigt tycker jag också, närkamper och kontakt ingår i fotboll, det där var ingenting.

36 Ja, och så kan vi ju så klart konstatera att ett oavgjort resultat mellan Inter och Udinese är precis vad Milan hoppas på.

35 Oavsett resultat här under eftermiddagen har Milan fortfarande chansen att ta tillbaka serieledningen senare i kväll när man möter Lecce, Ingessons gamla gnetargäng, på bortaplan.

33 Pepe spelar handboll och varnas av Morganti. Frispark Inter från vänster. Kommer komma ett hårt skruvat inlägg från Balotelli... och den nickas undan. Av vem är omöjligt att urskilja ur flocken av spelare som försöker nå den bollen.

30 Quagliarella trycker in bollen bakom Cesar i Inters mål men det är avblåst eftersom Udinese-anfallaren är en halv kilometer offside när bollen spelas in till honom i straffområdet. Han klarar sig undan varning och det hade aldrig hänt om Martin Hansson hade dömt.

27 Hörnan nickas undan, i andravågen skjuter Quaresma på en täckande back. Lägena finns där men de utnyttjas väldigt dåligt just nu.

26 Hörna Inter, från vänster den här gången.

25 Lite mer än halva första halvlek spelad nu. Knapp fördel Inter men Zlatans kollegor i försvarer, och målvakten Cesar, ser lite stirrigt ut då och då. Kladdar en del. Viera är överallt på planen just nu.

20 Udinese träffar mål för första gången när Pepe nickar. Inga problem dock för Cesar. Mmm, matchen har inte riktigt satt sig än. Inter har ett litet, litet spelövertag, ser väl farligast ut för stunden men Udinese, med sina tre vassa anfallare, ställer om blixtsnabbt och Inter får se upp med omställningarna. Zlatan var nära att nå först på ett inspel för en liten stund sedan med en Udine-back fick ett benskydd emellan.

18 Nu osar det lite kring Udineses mål. Quaresma, den här gången från höger, fintar lite och når in till Zlatan med ett högt inlägg. Zlatan vinner inte duellen men andrabollen hamnar till slut hos Cambiasso som är nära att hitta in till Balotelli med ett listigt inspel.

15 Nummer 77, Paul Coffey Quaresma, snurrar och trixar på vänsterkanten och lyfter in bollen... bakom Udinese-målet. Nja, portugisen Quaresma har inte alls blivit den förstärkningen som Inter eller Mourinho hoppats på när han krävde att Moratti skulle lösa honom från Porto.

12 Och nu har Kalmar gjort mål på Halmstad och det där säkra guldet är ännu mer säkert. Ungefär samtidigt är Floro Flores på det berömda håret att komma helt ren med Julio Cesar. Han vinkas av för offside och det såg väl okej ut.

10 Första riktiga målchansen är knappt en målchans. Viera, som är den bäste spelaren Zlatan har spelat tillsammans med, skjuter utanför.

Ja, det är Zlatan själv som påstår det. Han fick frågan i Lilla Sportspegeln för någon vecka sedan.

8 Jag vet inte om ni följer matchen på tv, den sänds i Canal + Sport Extra men... ni får ungefär lika mycket känsla, lika mycket stämning från San Siro här i den här bloggen som ni får från tv-sändningen där produktionen suger ganska ordentligt. Dessutom sitter det en tjatig engelsman och kommenterar matchen. Mer Sega Mega Drive och Fifa 1997 än Serie A-final direkt från San Siro 2008.

6 Zlatan har fått röra lite boll men verkar vara lite ovän med den i inledningen. Har inte heller fått så mycket godis att jobba på.

4 José Mourinho antecknar lite där han sitter på bänken. Eller så löser han soduko. Svårt att bedöma. Än så länge har det inte hänt speciellt mycket. Inter-hörna från vänster som Handanovic får en hand på... målvakten alltså, och boxar undan.


2 Quaresma får sig en rejäl kyss på mittplan men domaren, Emidio Morganti för er som vill veta vad han heter, väljer att låta spelet fortsätta. Bra. Italiensk fotboll är vacker att titta på... om den inte blåses sönder och samman vilket dessvärre händer titt som tätt. Och det är inte bara domarens fel.

1 Inter gör avspark, vi är igång.

15.00 Javier Zanetti, argentinaren som spelat i Inter så länge jag kan minnas, singlar lite slant och det börjar närma sig avspark. Zanetti, vilken fantastisk fotbollsspelare det är. Gammal som gatan i de här sammanhangen men fortfarande hur bra som helst.

14.58 Zlatan ja. Vår överlägset bäste fotbollsspelare just nu alla kategorier har haft det lite, lite jobbigt den senaste tiden och Ibra har inte gjort mål i ligan sedan sina två fullträffar mot Roma den 19 oktober. Kanske lossnar det i eftermiddag? Och om det gör det så kan vi väl hoppas på ett nytt underverk.

Ni minns väl de här sju?

14.50 Adriano har hamnat i Mourinhos frysbox. Igen. Mer om det kan ni läsa om här. Huruvida det är ett avbräck eller inte... nja, svårt att bedöma. Ett avbräck är det däremot för Udinese som saknar skadade landslagsspelaren Di Natale.


14.45 Laguppställningarna har kommit och José Mourinho ändrar om i laget och formerar om sin uppställning från 4-4-2 till 4-3-3.

Zlatan, Balotelli och Quaresma bildar ett tremanna-anfall. Zlatan har som vanligt nummer 8 men... Balotelli har 45 och Quaresma 77! Minst sagt udda men skit samma.

Udinese har ett intressant anfall de också eller vad sägs om trion Quagliarella, Pepe och Floro Flores som attackerande.

Intressant match i matchen, även om de inte kommer springa på varandra speciellt ofta, är Zlatan mot Quagliarella... Båda två har gjort fem mål var så här långt i ligan och skuggar skytteligaledaren Gilardino som gjort sju.

14.30 Milan toppar Serie A – men både Udinese och Inter skuggar på vardera 21 poäng och nu på söndags eftermiddagen drabbar lagen samman på San Siro i Milan. Tvåan mot trean alltså, och ett av lagen kan kravla sig upp, förbi Milan, i tabellen... så kan vi kalla den här matchen för en seriefinal då?

Jag vet inte, jag är osäker, och lämnar över frågan till A Lennart Juhlin eller någon annan tabell- och statistikmumrik som får fundera på det medan jag rapporterar.

Jag återkommer snart med laguppställningarna för eftermiddagen, jag gissar på att Zlatan spelar från start. Någon som har koll på om Sveriges bäste fotbollsspelare har gjort något mål på Udinese någon gång? Han har inte gjort det i tävlingssammanhang för Inter i alla fall, det är jag säker på. Men med Juve? Eller med Ajax i någon obskyr träningsmatch?

Udinese är dessutom en liten skräckmotståndare för Nerazzurri som inte slagit de svartvita (i ligan) sedan februari 2006.

Avspark 15.00. Häng med!