Se upp, England!

Storstjärnan Kaká varnar för Fabio Capellos ledarstil

Foto: AP
FOTBOLL

Se upp, England!

När Brasiliens storstjärna Kaká får bedöma ert landslag skymtar han ett orosmoln:

Fabio Capellos ledarstil.

Foto: AP

Fabio Capello tog över engelska landslaget i januari och satte direkt upp nya regler:

Är man på landslagsuppdrag får man utanför planen inte besökas av flickvännen, man får inte spela tv-spel eller ens bära shorts. Steven Gerrard och de andra får inte ens tala i mobiltelefon offentligt.

Använda mobilerna

Milans och Brasiliens Kaká var med om ett liknande ledarskap 2006 när Carlos Alberto Parreiras tog över landslaget. Och världens bäste spelare är inte positiv.

– 2002 hade vi en ledig dag efter varje match och före matcherna njöt vi av en gnutta samba. Vi fick också använda mobiler – och vi var framgångsrika. Självklart var vi också totalt professionella. 2006 anammade vi en ny regim och plötsligt beslutades att vi inte fick gå utomhus vissa perioder – och resultaten var inte alls lika positiva, säger Kaká till Fifa.com.

Beror på tränaren

Kaká vill ändå inte räkna ut England. För att Capello ska lyckas krävs en sak – att italienaren trots alla regler låter spelarna ha inflytande.

– Varje situation måste bedömas enskilt. Det beror mycket på tränaren och vilken tillit han ger sina spelare, säger han.

Mycket känslor

I onsdags spelade England sin första landskamp med Fabio Capello som förbundskapten. Laget kom turligt undan med 2–1 mot Schweiz, men kritikerna talade om att de utstrålade mer osäkerhet än glädje.

Men Capello tror inte att rädslan berodde på honom.

– Troligen hade vi känslorna från misslyckandet i EM-kvalet i tankarna och Wembley innebär alltid en press, förklarade Fabio Capello på presskonferensen.

FAKTA

Fifa Player of the Year 2007

Namn: Kaká (Ricardo Izecson dos Santos Leite). Ålder: 25. Klubbar: Sao Paolo (1999-2003), Milan (2003 -). Landskamper/mål: 57/19. Meriter i urval: Guldbollen och Fifa player of the year -07, VM-guld för klubblag -07, Champions League-guld -06/-07, VM-guld -02.