”Jag älskar tränare som behandlar mig dåligt”

Zlatan Ibrahimovic i stor intervju i Gazzettan – om Mourinho, om mötet med Man U och om påståenden om att Inter favoriseras av domarna

FOTBOLL

Det stormar kring José Mourinho.

Men hans största stjärna Zlatan Ibrahimovic står bakom honom.

Trots att även Zlatan ibland fått känna på hårda ord.

– Jag älskar tränare som behandlar mig dåligt, säger han.

José Mourinho och Zlatan Ibrahimovic. FOTO: AP

På onsdag möter Inter Manchester United i den andra åttondelsfinalen i Champions League.

Inför mötet har Zlatan genom en sponsor gett ett antal intervjuer. Då Sportbladet både i november i fjol och nu i januari fått stora, exklusiva intervjuer var det nu andra mediers tur. En av de tidningar som nu träffat Zlatan är italienska Gazzetta dello Sport.

Där berättar Zlatan om CL-drömmarna men också om sin relation till Mourinho. Efter den redan berömda presskonferensen i går där Inters tränare läste lusen av folk stormar det åter kring Inter. Zlatan har dock bara goda ord att säga om sin tränare.

– När du ska spela match har han all information du behöver. Sen är det klart att mycket hänger på oss också, han kan inte göra mer än att förbereda på bästa sätt, men sen är de vi som ska gå in på planen och vinna.

”Liknar varandra”

Mourinho ställer också hårda krav, berättar Zlatan för Gazzetta dello Sport.

– Man känner tycker jag att mentaliteten (i Inter) ändrats lite. När saker inte går väl ser man att han inte är nöjd och då måste man anpassa sig.

Zlatan håller med om att han och Mourinho liknar varandra på det viset.

– Det är sant, även på mig ser man genast i mitt ansikte om jag är förbannad. Man kan säga att jag är van vid den här mentaliteten, jag växte som spelare i Ajax med Aadriaanse, som är ungefär samma typ. Sen hade jag Capello som alltid lät dig förstå hur saker låg till. Jag tycker om tränare som ibland behandlar mig dåligt, som använder hårda ord, som kan säga till mig: ”Du var vidrigt dålig”. Det har redan hänt mig och det funkar med mig, som jag är.

När Gazzetta dello Sport undrar om det kan fungera så även i Inter svarar Zlatan:

– Det är inte lätt att träna ett stort lag som Inter med 24-25 spelare som alla är ”campioni” och har sina karaktärer, då måste du ha en stor personlighet som tränare. Ibland har vi behov av uppmuntran, ibland behöver det rent av vara så att någon blir skrämd, för att förstå att han måste prestera mer.

”Vi klarar det här”

Samtalet glider sen över på det stora mötet med Manchester United som väntar. Direkt efter den första matchen, 0–0 på San Siro förra veckan, sa Zlatan till Sportbladet att han kommer till Old Trafford ”full av självförtroende”. Han säger samma sak till Gazzetta dello Sport nu.

– Jag är lugn, jag har mycket gott självförtroende, jag har mycket tro på att vi klarar det här. Vi åker dit och spelar. De är ett stort lag men det är vi med och vi kan göra det som krävs för att gå vidare. Det kommer inte att vara lätt men för att vinna hela Champions League måste man vinna matcher som dessa.

Zlatan håller dock med om att man måste prestera mer nu, försöka inge mer respekt.

– Vi måste spela bättre, med mer självförtroende, vara kompaktare, mer koncentrerade, aggressivare, göra saker enkelt, inte göra fel på de saker vi gjorde fel i första mötet.

Som vilka då?

– Adriano och jag hade det tufft, det var för långt avstånd mellan oss och mittfältarna, vi sade till varandra efter ett tag ”vi måste försöka ligga högre upp”. I Manchester måste vi försöka hålla bollen mer, springa mer, annars riskerar vi att komma till 70:e minuten och vara helt slut. Jag måste också springa, det är en del också av mitt spel, men det är inte det jag främst ska göra.

”Härlig atmosfär”

Gazzettans utsände undrar om Zlatan tycker att det var för mycket långbollar senast och Zlatan svarar:

– Det kan fungerar någon gång, och även ge mål, jag kan spela så med, men det är inte min favoritfotboll. Sen beror det på hur matchen ser ut, men jag vill hellre ha mer samspel med hela laget, alla tillsammans.

Skulle du vilja vinna mot Manchester, som i Porto (mot Italien) 2004, med ett mål precis slutminuten?

– Om vi gör mål efter en minut eller i sista minuten så är det samma sak för mig, båda går jättebra.

Zlatan håller med om att det kan bli hårt tryck på Old Trafford.

– Stadion kommer att vara full, med fansen mot oss, det kan bli svårt. Men det är också härligt för det är den där atmosfären som stora spelare och stora lag gillar.

*På tal om stora spelare så skrev de engelska tidningarna att ”nu möttes världens bäste spelare och han som tror att han är det”...

– Jag läste det, den ene skulle vara Cristiano Ronaldo och den andre jag. Jag läste det och log, alla får skriva det de har lust med. Jag vet att engelsmännen inte gillar mig, men jag vet mitt värde och jag vet att även om jag spelade i England skulle jag inte göra bort mig. Tvärtom: jag skulle vilja se hur de som är i England och spelar skulle klara sig om de kom till Italien...

Zlatan försäkrar dock att han har stor respekt för Ronaldo, precis som för alla och säger att för han själv ska vinna den internationella guldbollen måste han fortsätta att spela som han gör nu.

–Sen om jag vinner eller inte, det vet man när vi kommer fram till slutet. Men en sak vet jag: om du inte vinner med laget är det nästan omöjligt att vinna den på egen hand, till och med om du är Maradona.

Zlatan säger också till Gazzetta dello Sport att Inter med sina ligasegrar inlett en process som vinnare, en väg som kommer att leda framåt till sist, även till Champions League-seger.

– Men jag är överens med Mourinho: det är inte alltid det bästa laget som vinner Champions League. Men det är alltid det bästa laget som vinner ligan. Serien är lång och hård medan utslagsspelet i Champions är två matcher som du antingen vinner eller förlorar.

Hyllar Balotelli

Som så många gånger förut försäkrar Zlatan också att man inte tar ut något i förskott kring scudetton, dåJuventus är bara sju poäng bakom och serien lång ännu. Han tycker att laget måste visa ”samma anda som mot Roma senast i andra halvlek”.

Däremot tycker han att det saknas logiska förklaringar till varför Inter tenderar att ibland inte vara vakna i första halvlek.

Han avfärdar kritiken om att Inter skulle ha hjälp av domarna.

– Så är det för ett vinnande lag, så var det förut för Juve, då var alla emot Juve.

Zlatan säger också till Gazzetta dello Sport att han tror på en stor framtid för Balotelli och Santon och att alla försöker hjälpa inte minst Balotelli att mogna.

– Han är mycket ung och har framtiden för sig.