”Hade floppat över två meter”

Stefan Holm imponerad av Zlatans spänst

Foto: Foto: SCANPIX
Dominant Zlatan Ibrahimovic är kung i luftrummet. Här i en duell i matchen mot Fiorentina precis innan ledningsmålet.
FOTBOLL

Här är sparken som chockar experterna.

Zlatan Ibrahimovic flygtur mot Fiorentina får självaste Stefan Holm att bli imponerad.

– Han hade lätt floppat över två meter om han hade haft tekniken, säger den förre höjdhoppsstjärnan.

Det var i helgens 2–0-seger mot Fiorentina som Zlatan ånyo fick fotbollsvärlden att häpna. Dels för sin frisparkskanon på stopptid, men flygsparken som föranledde

1–0-målet är matchens stora tekniska nummer. På bilden syns det tydligt hur högt Ibra egentligen hoppar och det ska tilläggas att Fiorentina-backen Per Kröldrup som syns i förgrunden är hela 194 centimeter lång.

”Det är imponerande”

Sportbladet lät Stefan Holm, före detta olympisk mästare i höjdhopp, analysera bilden.

– Tittar man på den här bilden är ju rumpan uppe på kanske 1,60 och det är imponerande, säger han.

Hur bra tror Zlatan hade höjdhoppat?

– Det är svårt att säga. Men ser man på den här bilden och tänker på hur lång han är borde han ganska enkelt kunna saxa kring 1,65, 1,70 nånstans. Man brukar säga att man floppar 30 centimeter högre än vad man saxar så Zlatan borde lätt kunna floppa över två meter – om han haft tekniken. Som idrottsälskare hade det varit kul att se honom prova, men jag tror inte att Mourinho hade varit lika glad.

Bottnar i taekwondo

De flesta är överens om att Zlatans unika vighet och spänst bottnar i taekwondoträningen som ung. Roman Livaja, svensk OS-fyra i Sydney 2000, är övertygad om att det är så.

– Det syns verkligen att han tränat taekwondo, känslan finns där. Jag har ju sett honom fajtas också, i nån tv-dokumentär, och han har det i sig. Han är reaktiv, tänker inte när han gör de här grejerna och lyckas ändå.

Tror du han hade lyckats om han satsat på taekwondon?

– Ja, man ser att han hade kunnat bli grym om han fortsatt, med sina långa ben och starka lår. Jag vet inte exakt hur han tränat med grunden finns där.

Hur mycket tror du taekwondon betytt för hans fotbollsspel?

– Mycket tror jag. Målet han gjorde mot Italien i EM 2004 och det här målet, dem hade han aldrig gjort annars.

FAKTA

Supersparken – så säger experterna

Stefan Holm, höjdhoppslegendar:

– Mycket handlar ju om tajming, när jag var 15 vann jag inte en nickduell i fotboll när jag spelade i en värmländsk pojkserie, ändå vann jag ungdoms-SM i höjd. Tittar man på den här bilden är ju rumpan uppe på kanske 1,60 och det är imponerande. Han borde ganska enkelt kunna saxa kring 1,65, 1,70 nånstans. Man brukar säga att man floppar 30 centimeter högre än vad man saxar så Zlatan borde lätt kunna floppa över två meter – om han haft tekniken.

Roman Livaja, taekwondolegendar:

– Det syns verkligen att han tränat taekwondo, känslan finns där. Man ser att han hade kunnat bli grym om han fortsatt, med sina långa ben och starka lår. Jag vet inte exakt hur han tränat med grunden finns där. Jag tror taekwondon har betytt mycket för hans fotbollsspel, målet han gjorde mot Italien i EM 2004 och det här målet, dem hade han aldrig gjort annars.

Paul Balsom, fotbollslandslagets chefsfysiolog:

– Som fysiolog är jag mest imponerad av att han är så funktionellt spänstig, sakerna han gör i luften och hur han utnyttjar spänsten på plan. Kampsporten har betytt jättemycket, det är jag säker på. Det är ett drömscenario att kunna kombinera det med fotbollen utan att fotbollen blir lidande. Jag har aldrig varit med om en spelare med de här kvaliteterna. Zlatan är unik, titta bara på målet mot Italien i Portugal-EM. Det målet säger allt.