Roms kejsare

Totti i exklusiv intervju: ”En seger med Roma är mer värd är tio segrar med en annan klubb”

FOTBOLL

ROM. När Lazio springer ut på Olympiastadion i morgondagens Romderby gör man det för sin överlevnad i Serie A. Vinst för Roma innebär att klubben fortsätter hålla avståndet till Inter i tabellen.

Francesco Totti spelar sitt 32:a derby för klubben han vigt hela sitt liv åt.

– Visst hade jag kunnat vinna mer någon annanstans, men en seger med Roma är mer värd än tio segrar med en annan klubb, säger Romas lagkapten exklusivt till Sportbladet.

Man kan tycka att det borde finnas mer svåråtkomliga intervjuobjekt inom toppfotbollen än snart 34-åriga Serie A-anfallare som lämnat landslaget. Men för att få en enskild intervju med Roms siste kejsare krävs ett tålamod som inga tidningschefer har.

– Men mejla över dina frågor så ska Totti svara, säger Romas pressansvarig.

När svaren kommer några veckor senare har Francesco Totti gått igenom frågorna, ändrat på ett par formuleringar och tagit bort några.

– Det här är Roma och Totti. Det är han som bestämmer, säger en italiensk kollega.

För lat för att lämna

Den första september förra året lämnade Luciano Spalletti Roma efter två inledande förluster på säsongen och ersattes av förre Juventustränaren Claudio Ranieri. 31 omgångar och bara tre förluster senare klev Roma om Inter i tabelltoppen.

– Just nu är det vad tabellen visar, men det är en position vi måste kämpa för att behålla, säger Francesco Totti.

Vad ändrades med Ranieri?

– Svårt att säga. Men det här är ett lag med kvaliteter och det var konstigt att se oss så långt ner i tabellen tidigare. Ranieri har fått tillbaka vinnarkänslan och viljan att kämpa i gruppen. Han är mycket påläst och kunnig. Sen är han ju romare så vi förstår varandra av bara farten.

Totti har haft dragits med en knäskada under våren, men inget lär stoppa honom från att spela sitt 32:a derby (27 i ligan och fyra i cupen) med klubben på söndag.

Han uppger ”lathet och kärlek till klubben” som skälen till att han aldrig lämnat mammas gata.

– Jag ångrar mig aldrig. Jag har alltid varit Romasupporter och drömt om att få dra på mig tröjan, och ännu hellre att bli lagkapten. Det ger mig en känsla av stolthet och ansvar. Visst hade jag kanske kunnat vinna mer i en annan klubb, men en seger med Roma är värd tio segrar med ett annat lag för mig.

"Har massor med intressen"

Trots att Francesco Totti varje vecka syns i tv-program, reklamfilmer och välgörenhetssammanhang, säger han ofta att han inte trivs i strålkastarljuset. Han pratar också om de många fotbollsspelare han sett som blir ensamma och isolerade i och med sitt yrkesval.

– För mig har det varit lite annorlunda. Dels för att jag spelat professionellt sedan jag var väldigt ung och dels för att jag stannat i min stad och haft vänner och föräldrar nära.

Är du rädd för att livet efter fotbollen ska kännas tomt?

– Nej, inte alls. De som är det har ofta inget liv vid sidan av. Jag har massor med intressen och en fantastisk familj. Det är klart att jag kommer sakna att springa in på planen, men jag kommer ändå befinna mig i en fotbollsmiljö.

Finns det ögonblick då du inte vill vara Francesco Totti?

– Nej, jag gillar att vara den jag är. Det är inte alltid lätt, ibland skulle jag vilja ha lite mer privatliv, men det är en del av jobbet jag valt. Det är baksidan av ett jobb som är fantastiskt.

Landets bäste

När Francesco Totti lämnade Italiens landslag för tre år sedan var det för att förlänga klubblagskarriären. Han har kontrakt med Roma till 2014. Men i vintras gläntade han på dörren till Gli Azzurri igen och meddelade att han är tillgänglig för Sydafrika i sommar om kroppen känns bra – och om förbundskaptenen Marcello Lippi vill ha honom.

– Lippi har alltid varit schyst mot mig. Inför förra VM väntade han ut min skada och fanns hela tiden till hands. Jag kommer alltid vara tacksam för det.

Med hundra dagar kvar till VM tillfrågades hundra italienska experter vem som är landets bäste aktive spelare. Totti fick flest röster.

Själv menar han att Italiens mästerskapsrutin gör dem till en av VM:s favoriter.

– För mig är det de vanliga; Brasilien, Italien, Argentina, Frankrike. England och Spanien ser starka ut också. Mycket handlar om vilken form man har under den då man måste vara på topp.

FAKTA

Totti i Roma – år för år

92/93 – 2 matcher/0 mål

93/94 – 10 matcher/0 mål

94/95 – 25 matcher/7 mål

95/96 – 36 matcher/4 mål

96/97 – 30 matcher/5 mål

97/98 – 36 matcher/14 mål

98/99 – 42 matcher/16 mål

99/00 – 34 matcher/8 mål

00/01 – 35 matcher/16 mål

01/02 – 36 matcher/12 mål

02/03 – 35 matcher/20 mål

03/04 – 32 matcher/20 mål

04/05 – 40 matcher/16 mål

05/06 – 29 matcher/17 mål

06/07 – 50 matcher/32 mål

07/08 – 35 matcher/18 mål

08/09 – 32 matcher/15 mål

09/10 – 25 matcher/21 mål

Gäller alla ligamatcher och cupmatcher.

ARTIKELN HANDLAR OM