Zlatans rival – en ”stor teddybjörn”

Här är historien om Oguchi Onyewu

1 av 6 | Foto: AP
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic hamnade i bråk med ”en stor teddybjörn”.

Så beskrivs i alla fall Oguchi Onyewu av landslagskamraten Landon Donovan.

– Trots det du ser på planen har han ett mjukt hjärta, har Donovan sagt tidigare.

Zlatan Ibrahimovic gick på fredagens träning upp i ringen mot en i samma viktklass. Backbjässen Oguchi Onyewu, 28, är 193 centimeter lång och väger 95 kilo.

Men Gooch – som han kallas – är ingen bråkstake. I alla fall inte om du frågar amerikanske landslagskollegan Landon Donovan, som beskriver Onyewu som USA:s landslags lugnaste kille.

– På planen är han väldigt intensiv, men utanför planen är han lugn.

Har fått fina priser

Onyewu – vars namn uttalas Oh-Gooch-ee Own-YAY-woo – har nigerianskt påbrå, men är född i Washington. Han inledde proffskarriären i franska Metz, men hade svårt att ta en plats och såldes 2004 till belgiska Standard Liége, där han gjorde succé direkt och utsågs till belgiska ligans bäste utländske spelare.

Året efter blev han framröstad som USA:s bäste fotbollsspelare, mycket tack vare hans insatser i VM-slutspelet.

Drabbades av knäskada

Men tiden i Belgien var inte helt problemfri för Onyewu, som tvingades utstå rasistiska ramsor från motståndarfans. Den mest uppmärksammade incidenten inträffade i ett möte med Anderlecht då försvararen Jelle Van Damme ska ha kallat Onyewu ”smutsig apa”.

Oguchi Onyewu stannade i Standard Liége i fem år (förutom en elva matcher kort utflykt till Newcastle 2007) och skrev den 7 juli 2009 på för Milan.

Onyewu fick hoppa in i Champions League-mötet med Zürich den 30 september. Men han hann aldrig debutera i Serie A innan han åkte på en knäskada som gjorde att hela förra säsongen spolierades. I maj i år förlängdes hans kontrakt med Milan i ett år.

Spelar gratis

Som tack för att Milan ändå valde att behålla honom valde Oguchi Onyewu på egen begäran att spela för klubben utan lön.

”Onyewu frågade och fick också ett års förlängning på sitt kontrakt, från 30 juni 2012 till 30 juni 2013 då han inte vill ha betalt. Det här är exemplariskt och förtjänar stort beröm”, skrev Milan i ett pressmeddelande.

Onyewu har fortfarande inte debuterat i Serie A och var fram tills fredagen den 5 november 2010 ganska okänd för de flesta svenska fotbollsälskare.

Nu vet vi vem Oguchi Onyewu är.

ARTIKELN HANDLAR OM