Italienska klubbar tungt skuldsatta

Ny rapport: 117 av 132 föreningar gick minus

FOTBOLL

Här är siffrorna som skakar italiensk fotboll, särskilt med tanke på Uefas kommande financial fair play-regler.

Endast 15 av de 132 professionella fotbollsklubbarna gick plus säsongen 2009/2010.

Tillsammans har Serie A-klubbarna skulder på 2,3 miljarder euro.

Foto: AP
Tungt besked för AC Milan, som går back med 70 miljoner euro, och övriga klubbar i Serie A.

Det italienska fotbollsförbundet har tillsammans med två undersökningsinstitut sammanställt en rapport över läget bland italienska fotbollsklubbar.

"Report Calcio 2011" inriktar sig främst på den ekonomiska situationen, och siffrorna berör säsongen 2009/2010.

Enligt rapporten gick de italienska klubbarna kraftigt back - närmare bestämt 345 miljoner euro. Det finns tydliga indikationer på att klubbarna i toppen och botten av Serie A är de föreningar som skriver de rödaste siffrorna i boksluten.

Bland annat uppges 2011 års mästare Milan gå back med 70 miljoner euro. Totalt var det endast 15 av 132 professionella föreningar som gick plus 2010.

Undermåliga arenor

Rapporten pekar på att tv-rättigheterna utgör 65 procent av Serie A-klubbarnas inkomster, vilket enligt analysföretagen är alarmerande.

Vidare riktas det stark kritik mot biljettintäkterna, som endast har ökat med 0,3 procent per säsong - sedan 1997.

En anledning som pekas ut är att snittåldern på de italienska lagens arenor är 69 år, och att beläggningen endast når upp till 61 procent av kapaciteten.

Rapporten jämför siffrorna med läget i England och Tyskland. Det framgår att klubbarna i England får in hälften av sina pengar från tv-rättigheterna, medan samma siffra i Tyskland är 32 procent.

Vidare är arenabeläggning omkring 30 procent högre i de båda länderna, jämfört med Italien.

Stora löneposter

Det är inte mycket positivt som framgår i rapporten. Och Enrico Letta, som har varit med och gjort den, menar på att de italienska klubbarna måste ändra på sig snarast - då läget börjar bli akut.

En annan faktor som pekas ut är lönerna. Serie A-klubbarna spenderar tillsammans mer än en miljard euro på personalkostnader, vilket enligt rapporten utgör 80 procent av föreningarnas omsättning.

Lönekostnaderna har därmed nått en ny rekordnivå - samtidigt som klubbarnas skuldberg gör detsamma.

– Affärsmodellen är svår att klara av och inte framgångsrik, säger Emanuele Grasso, på konsultfirman Price Waterhouse Coopers, i rapporten.

Vidare kritiseras klubbarnas bristande ungdomsarbete, då lagen i snitt investerar 5,6 procent av den totala omsättningen i ungdomsakademierna, vilket anses vara på tok för lite.

Säsongen 2013/2014 träder Uefas financial fair play-regler i kraft, och redan nu alarmerar "Report Calcio 2011" för att klubbarnas ägare inte längre kan rädda föreningarna från röda siffror.

Ett uns av positivitet framgår i form av att Juventus snart öppnar sin nybyggda arena, som ägs av klubben, samt Milans försök att sänka lönekostnaderna för att vara beredda inför 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM